5.10.20

The War with Grandpa

 kritika objavljena na XXZ



2020.

režija: Tim Hill

scenario: Tom J. Astle, Matt Ember (prema knjizi Roberta Kimmela Smitha)

uloge: Robert De Niro, Oakes Fegley, Uma Thurman, Rob Riggle, Christopher Walken, Cheech Marin, Jane Seymour, Laura Marano, Poppy Gagnon


Ako se nekom glumcu karijera strmoglavila u novom milenijumu, onda se to dogodilo Robertu De Niru. Jedini krivac za to je on sam, čak i da nije sam birao svoje uloge i filmove u kojima će se pojaviti (uglavnom generičke akcije, nedokuvane trilere i ćorave komedije), mogao je da promeni agenta. Bivalo je, naravno, i izuzetaka u kojima je De Niro opet bio »onaj stari« (recimo dve uloge kod Davida O. Russella u Silver Linings Playbook i American Hustle, o filmu The Irishman Martina Scorsesea da i ne govorimo), a bivalo je i dopadljivih komičnih uloga koje su postale ikonične (Meet the Parents pre pretvaranja istog u serijal o familiji Focker, Analyze This) u novoj etapi glumčeve karijere, ali se na De Nira uglavnom nije ozbiljno računalo.


Ono što je uspelo Timu Hillu, inače najpoznatijem po svom radu na dečijim animiranim filmovima i animiranoj seriji Sponge Bob Square Pants, je to da složi komediju »za celu porodicu« oko zapravo dramske uloge Roberta De Nira. The War with Grandpa možda oscilira generalno (što nekako dolazi sa teritorijom porodičnih komedija), ali je De Niro makar uvek na mestu u portretu namćorastog deke koji itekako ima razloga za svoj stav.


Film, međutim, počinje sa Peterom (Fegley) u najstresnijem periodu svog dosadašnjeg života. On polazi u šesti razred, što u Americi znači da prelazi u drugu školu, gde su on i njegovi buđavi ortaci na meti starijih buđavih nasilnika – pubertetlija. Da stvar bude gora, momčić je upravo izgubio svoju sobu kada se u kuću uselio deka Ed (De Niro) nakon što je usled svoje tehnofobije napravio glupost i »opljačkao« supermarket u kojem su obične kase zamenjene automatskim. Peter koji je isteran na tavan po svaku cenu želi svoju sobu nazad i zbog toga će svom dedi, inače vijetnamskom veteranu, objaviti rat.


Dok je ostatak ukućana zabavljen svojim problemima: mama Sally pokušava da održi familiju na okupu, smušeni tata Arthur (Riggle) ima problema na poslu, starija kći Mia (Marano) je po prvi put u vezi, a mlađa Jennifer (Gagnon) je opsednuta Božićem preko svake mere, Peter i Ed ratuju spačkama koje po pravilu izmiču kontroli i stvaraju nezgode ostalima. Njih dvojica za svoj rat imaju i pomoćnike, Peter svoje društvo, a Ed Jerryja (Christopher Walken u blesavoj ulozi), Dannyja (veteran komedije Cheech Marin) i Diane (Jane Seymour). I mulci i starci će, prema pravilima žanra, na kraju naučiti jednu Važnu Životnu Lekciju...


U Hillovim pokušajima da akcentuje blesavost u Astleovom i Amberovom scenariju nastalom prema dečijoj knjizi iz 80-ih, The War with Grandpa u početku vrlo teško uspostavlja ton. Humor deluje usiljeno, sa dosta nepristojnih štoseva, a Peter ispada izuzetno antipatičan (njegovo društvo još i više od njega, ali to je drugi par rukava). Na stranu tek neuverljivost premise da bi savremeni roditelji oterali sina na tavan koji vrlo često posećuju ptice i miševi, što je i uzrok za taj famozni rat u kući.


Stvari se, na sreću, popravljaju kako rat odmiče i kako deda u De Nirovoj vrlo kontrolisanoj interpretaciji preuzima primat kao protagonista. Njegova škvadra koju igraju iskusni glumci dolazi do izražaja u kratkim epizodama, a kulminacija na Jenniferinom rođendanu koji se pretvara u lančanu reakciju nezgoda je efektna i pritom povezuje nekoliko pod-zapleta od kojih nisu svi jednako razvijeni i zastupljeni. Neki glumci su, pak, pomalo i zakinuti, pre svega Uma Thurman koja manjak »mesa« na liku Sally pokušava da nadoknadi šmiranjem i Rob Riggle koji je u još većoj nevolji sa još tanjim likom Arthura i koji ne uspeva da uhvati komičarski »tajming«.


Na kraju, The War with Grandpa dobacuje do nivoa korektnog filma, univerzalne zabave za celu porodicu bez trunke rizika koja bi ga učinila boljim ili slabijim delom. Za odrasle, ne nužno porodično orijentisane filmofile, mnogo je važnija vest da je Robert De Niro ponovo u glumačkoj formi i da nije zaboravio sve štoseve i tajne zanata.

No comments:

Post a Comment