1.6.17

Complete Unknown

2016.
režija: Joshua Marston
scenario: Joshua Marston, Julian Sheppard
uloge: Rachel Weisz, Michael Shannon, Michael Chernus, Azita Ghanizada, Kathy Bates, Danny Glover

Identitet je u principu stvar ličnog izbora i to nije upitno. Upitna je njegova trajnost. Odnosno, možemo li potpuno i plastično promeniti ono što jesmo kao osoba. Formalno, to nije problem: promenimo ime i lokaciju, izgled, interese i zanimanje, takoreći promenimo personu za koju se izdajemo. Međutim, menjamo li time našu suštinu ili ostajemo ko jesmo bez obzira na sve?

Tako vidimo istu ženu (Weisz) u različitim izdanjima: kao hippie curu koja bi kao nešto studirala, kao medicinsku sestru u operacionoj sali, kao asistentkinju kineskog mađioničara... U svojoj poslednjoj inkarnaciji ona je Alice, biolog po zanimanju, i provela je puno godina proučavajući insekte na Tasmaniji. Sada pola radnog vremena predaje u centru New Yorka gde se upoznaje sa Clydeom (Chernus), a drugu polovinu provodi proučavajući navodno novu vrstu žabe na Long Islandu.

Clyde će je dovesti na rođendansku zabavu svog prijatelja i kolege Toma (Shannon) koji se nalazi pred dilemom ostati na ne baš inspirativnom poslu ili pratiti svoju ženu Raminu (Ghanizada) koja će uskoro započeti sa kursom za izradu nakita na drugoj obali Amerike. Na zabavi su prisutni i drugi prijatelji, redom obrazovani i naputovani ljudi, od kojih neki na Alice gledaju sa simpatijom, drugi pak sa zavišću. Tom, međutim, zna da je Alice njegova bivša devojka Jennie koja je u to doba studirala klavir na prestižnom koledžu i koja je nestala i slomila mu srce.

Ali Tom ćuti o tome i čeka kako će se situacija razvijati. Žurka će se preseliti iz kuće u klub, Alice će se zaplesti u mrežu svojih fascinantnih laži, što će razjariti i one koji su joj naklonjeni, ona će izleteti ljutita na ulicu, a Tom će je pratiti želeći da sazna šta se dogodilo s njegovom Jennie, što će film skrenuti na kurs šetačkih, dijaloških filmova nalik na Linklaterovu Before trilogiju. Jedna scena zaslužuje da je zapamtimo: kada njih dvoje izigravaju doktore i “pomažu” starijem bračnom baru (Bates, Glover). Alice je uživljenija, ali ni Tom nije ravnodušan u toj igri uloga.

Nošen standardno dobrim i odmerenim ostvarenjam Michaela Shannona i retko razigranim Rachel Weisz, Complete Unknown nije dosadan i nezanimljiv film. Njegov problem je što ni jednog trenutka nije konkretan. Štos je u strukturi filma: centralna misterija je završena na polovini, nakon toga čekamo objašnjenje koje ne dobijamo. Umesto toga, ostaje nam da vagamo šta je promena identiteta: patološko bežanje od samog sebe ili menjanje nebitnih detalja radi boljeg upoznavanja istinskog sebe.


Joshua Marston je autor filmova sa internacionalnim šmekom: nagrađivanim Maria Full of Grace koji je povezan sa Kolumbijom i dosta opskurnim The Forgiveness of Blood snimljenim u Albaniji i na albanskom jeziku. Nešto od tog internacionalnog šmeka se provlači i kroz Complete Unknown, budući da nekoliko likova govore farsi jezik, a Tom ga uči, ali je film zapravo standardna Sundance-indie varijanta. I to Marstonu ne stoji baš najbolje: premisa je intrigantna i provokativna, ali ne i razrađena na zadovoljavajući način.

No comments:

Post a Comment