4.4.14

Short Term 12


2013.
scenario i režija: Destin Daniel Cretton
uloge: Brie Larson, John Gallagher Jr, Rami Malek, Stephanie Beatriz, Kaitlyn Dever, Keith Stanfield, Franz Turner, Alex Calloway

Malo je filmova, posebno iz indie sfere, koji su dobili takvu nepodeljenu pažnju kritike i dobre ocene. Short Term 12 se hvata sa veoma ozbiljnom temom, ali na jedan svež način. Film je na momente potresan, ali isto tako može biti živahan, zabavan, relaksiran, i više od svega, doima se kao iskren.
Radnja se vrti oko doma za nezbrinutu decu od kojeg potiče i naslov. To nije jedno od onih groznih mesta sa rešetkama i strogim vaspitačima, već obična kuća sa prostranim dvorištem. Upravnik doma je Jack (Turner), verovatno psiholog po struci, ali njegova zaduženja su birokratska. Ostatak zaposlenika su neka vrsta vaspitača ili, kako šefica smene Grace (Larson) objašnjava novom zaposleniku po imenu Nate (Malek), njihov zadatak je da pruže sigurnu okolinu svojim štićenicima, ne da im budu prijatelji, surogat-roditelji, doktori ili terapeuti. Naravno, pravila su jedno, realnost je drugo, tim klincima više nego išta treba malo razumevanja i podrške, i u tome su Grace i njen kolega i verenik Mason (Gallagher) pravi eksperti.
 
A klinaca ima raznih. Tu je Marcus (Stanfield), osamnaestogodišnjak koji mora uskoro napustiti dom i koji iz spoljnog sveta nosi samo ožiljke, te je za njega nespreman. Tu je i šaljivdžija i zajebant Luis, tu je i simpatični autist Sammy (Calloway) koji se igra sam sa lutkama koje mu služe kao surogat za familiju, ili jednom dnevno pokušava da pobegne iz doma. Međutim, dolazak problematične, svadljive buntovnice Jayden (Dever) će pokrenuti lavinu potisnutih emocija kod Grace.
Naime, njih dve dolaze iz sličnih okruženja, imaju slične načine izražavanja (crtanje), čak i gotovo iste tikove. U Jayden, Grace vidi sebe u tinejdžerskim godinama i oseća snažnu želju da joj pomogne. Problem je što Grace možda može da pomogne drugima, ali ne i samoj sebi sa traumom koju je doživela. Naravno, ne pomaže ni to što je Grace na jednoj od prekretnica u životu, trudna je, želi da zasnuje svoju familiju, ali nije uverena kako će se pokazati u ulozi majke.
Scenario filma se povremeno približava granici patetike i tipske melodrame, ali ima pokrića u “background” priči. Naime, Short Term 12 je razrada, produžetak istoimenog kratkometražnog filma, a autor je imao iskustva sa radom u jednoj takvoj ustanovi. To se najbolje vidi u pažnji koja je posvećena detaljima dnevnog posla vaspitača, grupnim ispovednim seansama, pretresanju soba, igrama u dvorištu. Dva su posebno jaka momenta u filmu, koji i pored toga što su malo verovatni filmski klišeji deluju iskreno. U jednom Marcus čita svoju rimu napisanu iz dubine duše o svom groznom detinjstvu na ritam koji udara Mason, da bi nešto kasnije brijao glavu i bio srećan što nema vidljivih ožiljaka od batina koje je dobijao. Drugi momenat se tiče Jayden i Grace, Jayden joj čita potresnu bajku o ajkuli i hobotnici, praćenu morbidnim ilustracijama, pričajući zapravo svoju životnu priču o odnosu sa ocem. 
 
Nesavršenosti scenarija su ispeglane sjajnom režijom, koja nam radnike i štićenike daje u intimnom tonu, a da nije intruzivna. Mala zamerka ipak stoji na dramaturgiji, jer cela priča o Grace, njenom privatnom životu i traumama, te o njenim dilemama glede rađanja deteta u takav svet, deluje suviše klasično i zgodno, a u poslednjoj trećini taj aspekt preuzima primat nad događajima u domu. Stiče se utisak da se film udara nisko i pokušava da izvuče emocije, mada to je nekako i primereno s obzirom na temu. Jedino što deluje kao višak je njen sukob sa šefom.
Glumci su briljantni u svojim ulogama. Mladići i devojke koji igraju štićenike su neverovatno ležerni. Čini se da je pred Keithom Stanfieldom briljantna karijera, a slično se može reći i za Kaitlyn Dever koja dostojanstveno nosi ulogu koja se vrlo lako može preglumiti. Ni stariji glumci nisu ništa lošiji, John Gallagher nalazi apsolutno pravu meru između iskrene podrške i šlamperaja kao Gracin dečko i kolega Mason, a Rami Malek pogađa sve prave tonove kao neiskusni novajlija Nate. 
 
Ipak, ne treba zaboraviti da je ključna figura ovde Grace, koju maestralno igra Brie Larson. Mlada glumica nema ni 25 godina, a ima već 40 naslova iza sebe, od detinjstva do danas. Imala je sreću da kao dete nije imala zvezdane uloge koje će je obeležiti, pa je ostvarila toliko naslova i ispostavila se kao versatilna, kako na filmu, uglavnom nezavisne produkcije, tako i na televiziji. Ovo joj je prva glavna uloga, i to kakva! U nimalo zahvalnoj ulozi, ona je savršeno odmerena, kada treba je veoma intenzivna, ali najvažnije od svega, potpuno prirodna i ležerna.
Short Term 12 možda deluje kao nešto poznato i ništa novo, ali se u njegovim finesama otkriva potpuno drugi svet. Već godinama je američka nezavisna produkcija mnogo življa i različitija od Hollywooda i večite trke za profitom, a Short Term 12 to potvrđuje na najbolji način. Iako nije film bez mane, to je snažan film sa jakim autorskim potpisom i od mene dobija apsolutnu preporuku.

No comments:

Post a Comment