7.9.16

Marauders

2016.
režija: Steven C. Miller
scenario: Michael Cody, Chris Sivertson
uloge: Bruce Willis, Christopher Meloni, Dave Bautista, Adrien Grenier, Chris Hill, Texas Battle, Jonathon Schaech


Kako se i zašto snimaju filmovi kao Marauders? Ko ih snima? Sa kakvim motivima? Ako je u pitanju novac, onda nema neke naročite logike: zarade na B-filmovima su sve manje i manje, retko su u bioskopskoj distribuciji i obično izađu brže nego što uđu, a video-formati su uglavnom stvar prošlosti. Ostaju VOD servisi i internet, ali sumnjam da američki film proporcionalnog budžeta i obrnuto proporcionalnih ambicija tu može ostvariti zaradu.
Možda nije sve u lovi, ali je što se Marauders tiče vrlo malo toga u kreativnosti, inovativnosti, čak i u bazičnoj potrebi da se ispriča priča. Sve smrdi na tezgu ili još pre na štanc – hajde nešto da radimo. Pa što to ne bi bio akcioni triler sa žandarima na ivici, korumpiranim žandarima, beskrupuloznim lopovima i lopovima sa agendom iznad toga da drpe koje milionče iz sefa korumpiranog bankara. Zašto ne bismo imali taktički doteranje pljačke banaka kao i u većini ovogodišnjih akcića? I što onda taj akcioni triler ne bi zaličio na polovnog Michaela Manna, samo sa iskopiranim detaljima, bez osećaja za atmosferu, red, ritam ili psihološku tenziju među likovima. I što ne bi bio obučen u moderno ruho “shaky-cama” i brzih rezova koji služe da zamuljaju rediteljevo neznanje i neinventivnost.
Marauders je pešački, derivativan i preko svake mere vizuelno ružan film, predvidljivog sadržaja i sleda događaja i povrh svega moralno isprazan, ali to mu nije najveće nepočinstvo. Glavni problem je tretman glumaca. Christopher Meloni igra federalnog agenta u tipičnom maniru napaljenih i bogom danih super-pandura. Meloni se kroz karijeru naigrao pandurčina, ali njegov lik ovde jednostavno nema dovoljno mesa. Mi to znamo i on to zna, pa nema smisla osmišljavati ga dalje od toga da se bez blama pokupi ček. Dave Bautista se trudi u ulozi njegovog snagatora, uzalud. Adrien Grenier igra “zelenka” koji baš i nije tako zelen, a zapravo jedini kojem nešto uspeva je Jonathon Schaech u ulozi korumpiranog pandura kojem je motiv za muljažu žena na samrtnoj postelji.

 A onda, kao šlag na torti, veliki akcioni heroj i zapravo solidan glumac (i komičar) Bruce Willis ovde igra direktora banke. I igra ga kao da odrađuje izgubljenu opkladu, čak nije ni na nivou onog minimuma da takvo mesečarenje po filmu može naplatiti. Zaista me zanima koji je mozak to smislio i iz kojih pobuda. I još jednom čemu sve to.

No comments:

Post a Comment