10.5.16

Summer Camp

2015.
režija: Albero Marini
scenario: Alberto Marini, Danielle Schleif
uloge: Diego Boneta, Jocelin Donahue, Maiara Walsh, Andres Velencoso

Priznajem, pristrasan sam kada se radi o žanrovskim filmovima koji dolaze iz manjih kinematografija. Iako su takvi filmovi često komad dreka pogodan možda za jedno gledanje sa pola mozga, njihova uloga je ključna u razvoju filmske industrije. Iako ne mora svaka zemlja imati filmsku industriju, opet je nekako bolje da je ima, a kvantitet će valjda izroditi kvalitet. Međutim, kada se radi o relativno velikoj kinematografiji gde žanr nije retkost, kao što je to slučaj sa španskom, kriteriji ipak postaju malo drugačiji...
Zašto ipak trošim reči na generičko sranjce pod imenom Summer Camp? Razloga je nekoliko. Prvo, relevantiji od mene, poput horor-festivala i noćnih programa regularnih filmskih festivala su mu poklonili dovoljno pažnje i uvrstili ga u svoje programe. Drugo, ekipa koja stoji iza njega, pre svega producent, ko-scenarista i reditelj, po prvi put u potonjoj ulozi kada se radi o dugometražnim filmovima, dovoljan su razlog da se baci pogled. Mega-uspešni serijal [Rec] i prominentni španski horori Sleep Tight i The Last Days dovoljne su reference. Treće i lično, za horore sam nešto poput serijskog konzumenta, pa sam razvio toleranciju da ne popizdim ni na teška sranja, a Summer Camp nije čak ni to, više je pero-lako sranjce koje čak i ima svoje zabavne trenutke.
U pitanju je film koji već na osnovu naslova možemo svrstati u kategoriju “šumskog slashera”. Očekujemo, dakle, kamp, pohotne savetnike, gomilu nevine dečice i “redneck” ludake u narečenoj šumi. I film zaista tako i počinje: sa vežbama poverenja između savetnika gde su jednom vezane oči, a drugi ga navodi po trim-stazi. Oni su dva momka, Antonio (Velencoso) i Will (Boneta) i dve cure, Christy (Donahue) i Michelle (Walsh) i svi četvoro odgovaraju nekom tipu. Prvi “twist”, kamp nije u Americi, nego na napuštenoj (zapuštenoj?) farmi u Španiji. Antonio je, naravno, domaćin, a ostali troje su Amerikanci. Will je odrastao na farmi i studirao je veterinu, ali se svejedno čudi slučaju besnila kod psa, jer taj tip još nije video. Christy je “scream queen”, ženska koja u kamp dolazi u štiklama, a Michelle njena sušta suprotnost, na prvi pogled neprivlačna cura koja će postati privlačna čim, recimo, raspusti kosu iz konjskog repa i nabaci malo šminke. E, da, i jedan od frajera (zaboravih koji već) je prošlog leta zajebao situaciju jer se spetljao sa obe cure, pa su Christy i Michelle nove i treba ih uvoditi u posao.
Drugi twist je to da agresivne seljačine, iako sasvim dovoljno jezive i neočekivane na tom mestu (u bilo kojoj logici osim u u hororu), nisu ama baš sveprisutna pretnja. Treći je to da se deca (još uvek) ne pojavljuju, što “setting” čini komornijim. Međutim, ako ste očekivali nešto iz kategorije “lean and mean”, sa više atmosfere i jeze, a manje jurnjave, tipično loše glume i simulacije klanja, niste baš na pravom mestu. Summer Camp je “jeb’o lud zbunjenog” jurnjava bez puno interne logike (reći da je film pun logičkih propusta bi bio “understatement”), zasnovan na polu-amaterskoj glumi i sa okidačem u vidu generičkog štosa misteriozne bolesti.
Misteriozna bolest, nazovimo je zombie-besnilo nije ništa novo, hvala na pitanju, i u ovom ili onom obliku je sveprisutna na filmu i na televiziji, od Boyleovih 28 Days nadalje, a na njoj se temelji i Marinijeva najjača referenca, [Rec] trilogija. Problem sa njom u Summer Camp je što ostaje nerazrađena i njeno objašnjenje je pritupasto, a jurnjava gore-dole po vili, pomoćnim zgradama i šumi je dosta lenj način da se gledaocima šibne prašina u oči. Slamku spasa možemo naći u jednoj drugoj fori (da ne spoilam), ali i to nam bez odgovarajućeg objašnjenja deluje pomalo slučajno.

No uprkos tome ili možda čak baš zbog toga, Summer Camp je komad relativno zabavnog trasha koji se može, ali ne mora gledati, a primeren je i za serijske gutače horora, a dovoljno soft i posredan za one kojima ovaj žanr nije među omiljenima. Topla preporuka, pribavite neko osvežavajuće piće da polako pijuckate i pripremite se za nešto smeha. Još ako imate duhovito društvo raspoloženo za sprdnju, zabava je zagarantovana.

No comments:

Post a Comment