7.4.16

All Mistakes Burried

2015.
režija: Tim McCann
scenario: Tim McCann, Shaun S. Sanghani, Sam Trammell
uloge: Sam Trammell, Vanessa Ferlito, Missy Yager

Na prvi pogled All Mistakes Burried deluje kao “vanity project” Sama Trammella. On je jedan od producenata, jedan od scenarista (mada je potpisan samo kao autor priče) i glavni glumac. Kada se jedan uglavnom televizijski glumac (serija True Blood) upusti u ovakav projekat, pa još sa po broju naslova plodnim rediteljem koji se nikada nije izborio za status relevantnog autora i sa kojim je već radio na jednom prosečnom i neinventivnom filmu (White Rabbit), to obično znači da pokušava da privuče pažnju značajnijih imena makar u indie svetu, ako ne i u Hollywoodu.
All Mistakes Burried je zapravo sasvim solidan film, kakve god namere stajale iza njega. Iako uglavnom igra na poznatom terenu žanrova i njihovih spojeva, uspeva da ostane svež od početka do kraja. Zasluge za to pripadaju i Trammellu kao glumcu i McCannu kao reditelju.
Okruženje je južnjačko i pomalo ruralno, osnova priče je socijalna drama koja u određenim, vrlo logičnim trenucima prerasta u triler, a tipologija likova je iz noira, više klasičnih nego modernih. Naš anti-junak je Sonny (Trammell), čovek u ozbiljnim problemima. On je narkoman koji živi u gadnom motelu i dane provodi drogirajući se, opijajući se, vozikajući se naokolo u raspadajućoj se krntiji i lamentirajući sam nad sobom. Nije oduvek bio takav, imao je ženu po imenu Jenny (Yager) i uspešnu firmu koja se bavila prodajom alarmnih sistema, ali kako mu se brak raspao, tako mu se i život raspada. Zanimljivo, ali droga nije uzrok nego posledica.
Sonny još nije digao ruke od sebe i pokušaće da popravi što se popraviti da. Ili tako bar misli. Njemu i Jenny se približava godišnjica, a on je smislio “genijalni” narkomanski plan da joj pošalje iskrenu čestitku i pokloni jednu baš specifičnu ogrlicu. Oba će ukrasti, ogrlicu možda čak “povratiti” svoju iz zalagaonice pomoću hrabre sheme. Problem je u tome što se ona ne javlja na telefon, a muškarac s druge strane žice ga uverava da je dobio pogrešan broj.
Sad, naručujući kurvu iz oglasa i odustajući od cele transakcije, Sonny će doći u sukob s njom i njenim makroom. Oni će oteti njegovu ogrlicu, jedino vredno što on poseduje, kao zalog da će on platiti dugove. Kada ogrlica završi oko vrata beskrupulozne vlasnice agencije za prostituciju i ujedno žene i Sonnijeve prošlosti (Ferlito), to će pokrenuti sled očajničkih događaja u kojima se Sonny neće najbolje snaći...
Prvo što je bitno za All Mistakes Burried je njegova unikatna perspektiva, sa samog dna, narkomanska do bola i očajna. Iskupljenje je tu malo verovatno. Takvo je i okruženje, prljavo, prepuno prevaranata, nasilnika i ostalog šljama. Ništa tu nije ulepšano i ušminkano, naprotiv. Iz svega što vidimo na ekranu možemo pretpostaviti da izbija smrad: urina, znoja, baruta, nikakve higijene... McCann i inače rado snima u takvom ambijentu i teksturu filma produžava i na statiste i epizodiste, amatere uglavnom iz kriminalnog miljea, ali dodatak potpuno posvećenog i glumački vrlo hrabrog i raspoloženog Trammella koji se sjajno snalazi u datoj situaciji je pun pogodak. Trammell je sve vreme apsolutno siguran i nikad ne promašuje ton i ne klizi u karikaturalnost ili osudu sopstvenog lika.
Druga bitna stvar je način na koji je to izloženo. Kako sve gledamo iz perspektive jednog narkomana, pitamo se koliko je pouzdana, koliko iskrivljena manipulacijom, a koliko distorzirana poremećenim umom skrhanim patnjom. To ide do te mere da se pitamo šta je realnost, šta sećanje, a šta san i koliko je šta od svega toga istinito. McCann to postiže asocijativnim, ne-hronološkim flashback momentima i scenama i pritom se jako oslanja na odličnu montažu koja ovde savršeno radi. Istina je da će se taj trik malo previše puta ponoviti i lagano ofucati kako film ide prema kraju, ali ne mari, svoj cilj postiže. Mi se do samog kraja pitamo hoće li se naš anti-junak izvući i uporedo s tim šta je uradio da se tako sjebao.

Verovatno ste u pravu ako ustvrdite da u All Mistakes Burried nećemo videti ništa novo i do sada neviđeno. Ali jednako tako, ovaj mali film je apsolutno urađen kako treba. Vidimo i profesionalnost i posvećenost projektu, ali i hrabrost, ljudskost i takt njegovog autora i glavnog glumca. Preporuka.

No comments:

Post a Comment