9.8.15

Final Girl

2015.
režija: Tyler Shields
scenario: Adam Prince, Stephen Scarlata, Alejandro Seri, Johnny Silver
uloge: Abigail Breslin, Wes Bentley, Alexander Ludwig, Cameron Bright, Reece Thompson, Logan Huffman, Emma Paetz

Generalno, Final Girl pali sva moguća zvona na uzbunu. Reditelj Tyler Shields je debitant na toj poziciji, nekakav svaštar koji se traži u svetu filma. Scenaristi su takođe bez iskustva. Naslov je horor "trope" koji označava onu devojku koja preživi u "slasheru", nešto kao Jamie Lee Curtis u Hallowenu. Naslov je takođe sam po sebi spoiler. Film je čak tavorio tri godine u nekoj ladici, imao malu do nikakvu distribuciju i hitro se preselio na DVD / PPV / VOD platforme. Za utehu, barem glumci nisu potpuno nepoznati.
Tako imamo bivšu Little Miss Sunshine, Abigail Breslin lično, po-odraslu, privlačnu i sasvim zgodnu za "final girl" u nekom solidnom horor filmu. Imamo simpatičnog i muževnog Wesa Bentleya, više nego sposobnog da odigra daskastu ulogu njenog instruktora u tajnom društvu koje lovi manijake i psihopate. Imamo i manje ili više poznate hollywoodske epizodiste u ulogama narečenih psihopata. Okruženje je dovoljno komorno, film izgleda vanvremenski "stylish", čak je i "outlandish" premisa dovoljno poznata iz filmova da bi se od nje moglo nešto napraviti. Zadovoljio bih se sa malo večernje zabave.
Elem, premisa je u stilu La femme Nikita: devojčici Veronici su zlikovci ubili roditelje, a ona je dovoljno inteligentna i pronicljiva da bi sa pravim treningom postala ubojito oružje, čelična ruka brze pravde u borbi protiv okorelih psihopata. Trinaest godina kasnije, ona završava svoj trening, a zadržava nevino lice devojke u nevolji. Njen "diplomski ispit" je solo misija u kojoj mora obračunati sa bandom psihopata, ubica iz uzbuđenja pod neformalnim vođstvom Jamesona (Ludwig). Njihov modus operandi je takav da zavedu curu, povedu je u provod, odvedu je u šumu i posle nekog vremena je love po šumi sa svim različitim oružjem, golim rukama, hladnim ili vatrenim. Greška u proceni je samo to da Veronica nije baš tako nevina, iako je mlada, pa će ona ubrzo preokrenuti situaciju i početi lov na njih...
Divno i krasno, čak i lepo stilizirano i snimljeno, sa pristojnim glumcima. Problem je međutim u scenariju koji deluje kao da su ga pisala četvorica idiota, a ne inteligentnih ljudskih bića i koji je sastavljen od reda klišea, reda očitog namigivanja, reda nebuloza i tako dalje. Dijalozi su tek priča za sebe, te "lajne" mogu zvučati kao efektan "one-liner" samo onome ko ih je napisao i možda njegovoj majci, dok bi u praksi bile neizgovorive sa ozbiljnom facom čak i vrhunskim glumcima, tako da Abigail Breslin tu plaća ultimativnu cenu i umesto misteriozne ženske postaje skoro pa "comic relief", kao i glumci koji igraju bandu sa kojom se ona sukobljava. Čak je i pokušaj socijalnog konteksta (ona sirota devojka, oni bogati i obesni mladići) predvidljiv i preko svake mere blentav. A ni akcione sekvence nisu za padanje u nesvest i, kad nisu nebulozne ili nenamerno smešne, u najboljem slučaju su korektne.

Final Girl ne valja, i to ne treba skrivati. Međutim, ima tu jednu kvalitetu trasha, neozbiljnosti, nepretencioznosti i veoma svedenih umetničkih ambicija. Ne pokušava da bude veliki ili dobar film, i to je sasvim u redu. Međutim, nije u redu to što kao da se film ne zadovoljava da bude samo trash, nego pozira kao nekakav "showcase" za gomilu filmskih početnika. Da bi u tom polju bio efikasan, mora da bude makar pristojan, a taj nivo ne dostiže ni u jednom aspektu. Dakle, možete ga pogledati da ubijete nekih 80 minuta vremena, ali za bolje nije.

No comments:

Post a Comment