28.1.14

Lone Survivor

tekst prethodno objavljen na www.fak.hr

2013.
scenario i režija: Peter Berg (po memoarima Marcusa Luttrella)
uloge: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Eric Bana, Alexander Ludwig, Ali Suliman, Yousuf Azami

Da odmah razjasnim par stvari: radujem se svakom solidnom ratnom filmu. Bilo da u pozadini ima kritički angažman i preispituje političku pozadinu rata, ili da je prosto zabavan akcioni ratni spektakl u kome će “naši” (Amerikanci, je li) herojski tamaniti negativce (Švabe, Kosooke, Ruse, frajere u turbanima, vanzemaljce, koga god). Nemam ništa protiv sirovog vojničkog humora, a za potrebe filma ću podneti i određenu količinu patriotskog guslanja. Problem mi predstavlja kada je film jednostavno loš, sastavljen iz rezervnih delova drugih filmova, kao što je to Lone Survivor.
Pozadinska priča je istinita, koliko je moguće verovati memoarima američkog vojnika, reč je o temeljno promašenoj misiji koja je koštala života 19 pripadnika “mornaričkih foka”, elitne jedinice američkih marinaca. Međutim, sve u filmu, od izbora lokacija (New Mexico), preko sleda događaja i tipa prikaza, do emocija koje pušava da izazove deluje veštački i fingirano.
Ugođaju svakako ne pomaže ni ogroman spoiler u naslovu filma, koji je za one sa nižim IQ-om ponovljen u prvoj sceni: teško ranjeni Wahlberg prima hitnu medicinsku pomoć u helikopteru. Film nas onda vraća nekoliko dana u prošlost i prikazuje rutinu “foka” u bazi Bagram sastavljenu od klišeja. Jedni će pričati o svojim familijama, devojkama, venčanjima i uređivanju kuće, što je siguran znak da neće dočekati kraj filma. Drugi aspekt toga je proces inicijacije novajlije (Ludwig) u tim, koji se sastoji od ponižavanja i patetične pseudo-duhovite patriotski i mužjački nadahnute zakletve. Treća potporna tačka ekspozicije je fiksiranje poručnika Murphija (Kitsch) kao žive legende o kojoj se govori sa punim imenom i prezimenom, kao da je filmska zvezda ili superheroj.
Onda bivamo upoznati sa misijom: četiri čoveka – vođa tima Murphy, njegov zamenik Luttrell (Wahlberg), Dietz (Hirsch) i vezist Axe (Foster) će pronaći zgodnu poziciju na brdu iznad sela, napasti sa ciljem da ubiju ili zarobe talibanskog komandira Shaha (Azami) i njegovog zamenika (Suliman), pozvati tim za evakuaciju i svi sretni. Međutim, misija je zasnovana na manjkavim podacima. Očekuje se otpor od desetak ljudi, a zapravo ih čeka omanja vojska. Očekuju se sigurne komunikacije, međutim nije ih moguće uspostaviti na takvom terenu. I konačno, očekuje se prilično pusta lokacija za zasedu, a ona se nalazi na standardnoj pastirskoj ruti.
Tu se sa teritorije poslednjih 30-ak minuta Zero Dark Thirty i bavljenja operativnim protokolom jedne misije prelazimo na teritoriju gde se dramaturgija zasniva na iskustvima “rambo filmova”. Autor Berg propušta priliku da bolje iskoristi moralnu dilemu kada “foke” zarobe trojicu pastira i upušta se u bitku čija mehanika i izvedba podseća na kompjuterske pucačine. Imamo junake pod kišom metaka koji jedan za drugim ginu na grozan način, otvorene rane i slomljene kosti, sa “najefektnijim” momentima podvučeni slow motionom. Pucačina onda nakratko postaje film katastrofe kada Wahlberg ostane jedini preživeli, da bi se transformirala u konfuziju kada se pojavi druga grupa frajera u turbanima koji izgleda nisu Talibani, iako izgledaju potpuno isto.
Taj zaplet ima potencijala da filmu da malo konteksta i prave dramaturgije, ali Berga ne zanima pozadina rata u Afganistanu, pa objašnjenje čuva za sam kraj filma i kartice pred odjavnu špicu. Taj deo je posebno patetičan i iritantan, sa onim silnim privatnim fotografijama boraca i namenom da nas sve baci u patriotski zanos.
U konačnici, Lone Survivor je reciklirani film koji vuče sve previše poznate emotivne konce, prikazuje nam mučeništvo kao sastavni deo etike marinaca, opasnost i nepredvidljivost njihovog posla i šatro naturalističke, a u biti napaljive scene borbe, sve to bez konteksta i karakterizacije. Ne pomaže ni što su glumci na nivou, Wahlberg je rutinirana akciona zvezda, a Kitsch, Hirsch i Foster uspevaju da oboje svoje likove dalje od profesije i čina. Kao i planeri misije, i Berg je doneo sve pogrešne odluke koje je mogao.

No comments:

Post a Comment