23.1.14

Open Grave


2013.
režija: Gonzalo Lopez-Gallego
scenario: Chris Borey, Eddie Borey
uloge: Sharlto Copley, Joseph Morgan, Thomas Kretschmann, Erin Richards, Josie Ho, Max Wrottesley

Nećete verovati, ali dosta se može iščitati iz proste faktografije. Naime, ako film ima američku bioskopsku premijeru u januaru, treba ga zaobići. Zašto? Filmovi koji se guraju za Globuse, Oscare, nagrade kritika i udruženja imaju premijeru najkasnije za Božić i time se kvalifikuju za sezonu lova na nagrade koja se završava sa Oscarima, i ti filmovi popunjavaju značajniji deo bioskopskog repertoara. Cela ta sezona lova na nagrade počinje da traje sve duže i duže (kao i recimo svaka praznična sezona) i o tome se priča i piše sve više, što nekim ljudima uguši i ono malo zanimanja. Posetilac bioskopa u nekom mallu nije nužno filmski entuzijasta, pa će možda pre pogledati neki slučajan film nego li Oscar hitove kojima ga zasipaju. Filmske kuće, manje i veće, su se dosetile da iskoriste januar i februar da tu pobacaju svoje manje ambiciozne žanrovske filmove koji na taj način mogu isplatiti svoje skromne budžete i preseliti se u rotaciju po kablovskim televizijama.
Blog se zove Film na dan, što znači 365 filmova godišnje od kojih ne može svaki biti relevantan. Upozoravam cenjene čitaoce da će se s vremena na vreme tu naći nešto slučajnog “januarskog” đubreta koje će već nekako pasti u ruke vašeg kritičara, koji se unapred izvinjava na lenjosti da umesto toga iščupa neku, na primer, egzistencijalnu tursku dramu. Jedan predstavnik januarskog trasha je i Open Grave, skromni horor-triler snimljen u američkoj produkciji na lokacijama u Mađarskoj, sa glumcima uglavnom iz Walesa i Sharltom Copleyem u glavnoj ulozi.
Sharlto Copley je zanimljivo glumačko ime, svetska javnost je saznala za njega zahvaljujući Bloomkampovom prvencu District 9 i od tada se traži na globalnoj glumačkoj sceni, pojavljuje se i u trash i u ozbiljnijim filmovima i pokušava da se nametne. U teoriji, mnogo je bolje pažljivo birati uloge, kao što to čini recimo Christoph Waltz, mada to nije moguće. Možda Južnoafrikanac Copley mora snimiti gomilu bezveznih filmova pre nego što ga uzmu za ozbiljno, a možda mu to upravo odmogne u daljoj karijeri.
Elem, bezimeni frajer (Copley) se probudi u jami okružen leševima bez ikakvog sećanja ko je, šta je i kako je tamo dospeo. Neko mu doda konopac i on uspuza gore i ode u obližnju blago derutnu vilu na osami, gde upozna šaroliko društvance ljudi takođe bez ikakvih sećanja. Među njima je jedan defanzivni agresivac (Kretschmann), jedan smotanko (morgan), jedan koji zna sa oružjem (Wrottesley), jedna zgodna plavuša (Richards) i jedna gluvo-nema Kineskinja (Ho). Standardno horor društvane, u standardnoj horor atmosferi, u standardnoj horor kući. Otkud silni leševi i ko ih je olešio? Otkud oni u zabiti bogu iza nogu? Zašto su mrtva tela okačena kao strašila? Zašto bi neko držao agresivnu divlju ženu zaključanu u šupi?
Dobro, mislim, nije nikakav veliki spoiler, u pitanju je jedan sasvim običan “trope”: virus koji pretvara ljude u neku vrstu, kako da se izrazim, zombija. Da, oni su još živi i ne jedu samo ljudski mozak, ali se isto tako odlikuju usporenim reakcijama i željom da ubiju sve što im priđe blizu. Za našeg bezimenog će se ispostaviti da je doktor koji je pokušao da nađe vakcinu i koji je vršio eksperimente na ne baš dobrovoljnim subjektima, ali šta ćete, očajnička vremena... To ćemo sve shvatiti kroz veoma klasičnu horor dramaturgiju i kroz seriju nasumično ubačenih flashbackova, i film koji se do tada dobro držao (priznaćete da je tip koji se budi među leševima stvarno fckin dobra “udica”) polako tone u običnost i dosadnu predvidljivost. Sve smo to već gledali, i nije bilo ne znam kako dobro ni prvi put.
Što je šteta, jer je reditelj Lopez-Gallego u svojoj rodnoj Španiji snimio nekoliko veoma zanimljivih filmova sa interesantnim postupkom, sjajnom montažom i intrigantnim temama. Američka karijera ga je zarobila u B produkciji počev od found footage SF horora Apollo 18, preko Open Grave do najavljenog sledećeg filma koji će, čini se, biti triler. Open Grave pristojno izgleda, solidno je montiran, a Sharlto Copley je dobar izbor za glavnog glumca. Međutim, jednom kad utone u generičnost priče, filmu nema spasa. Može da se pogledati i komotno zaboraviti.

No comments:

Post a Comment