1.10.14

Are You Here

2013.
scenario i režija: Matthew Weiner
uloge: Owen Wilson, Zach Galifianakis, Amy Poehler, Laura Ramsey, Alana De La Garza, Paul Schulze, Joel Gretsch, Peter Bogdanovich

Frustrirajuće je kada ne znam šta da napišem o filmu. Ako krenem u jednom pravcu, završiću u moru „spoilera“ ili primera, a ako krenem u drugom neću uspeti da napišem ništa suvislo i kritika se može svoditi na malo faktografije i prostoj oceni zbijenoj u jednu rečenicu. Ali dobro, neki filmovi su jednostavno takvi.
Mnogo veću frustraciju izazivaju filmovi o kojima ne znam šta da mislim. Are You Here je takav film, konfuzan. Konfuzan je žanrovski, jer nikada nismo načisto je li više lagana i lagano uvrnuta komedija ili drama sa porukom. Iz žanrovske konfuzije proizilazi i nekonzistentnost u tonu i potencijalnoj uverljivosti. Prosto, od komedije se neuverljivost očekuje, dok je kod drame ona uslov svih uslova. Pored toga, i sam humor je nekonzistetan i po tonu i po kvalitetu.
Matthew Weiner je proslavljeni televizijski autor. Kreator je serije Mad Men i bio je jedan od scenarista kultne serije The Sopranos. Filmsku karijeru nije imao, tu je jedan opskurni film What Do You Do All Day (1996) i sada Are You Here, snimljen pod radnim nazivom You Are Here.
Ta promena naziva nije bez vraga, pošto je ovo film koji će nas baciti pod upitnik. Glavni lik je tipičan „owenwilsonovski“ ljigavko. Ovde je on voditelj vremenske prognoze na provincijalnoj TV stanici, švaler, kurvar, alkos i narkos po imenu Steven Dalas. On je neozbiljni seronja i ponosan je na to. Jedino što od njega čini čoveka je prijateljstvo sa bradatim asocijalnim ludakom Benom (Zach Galifianakis u svojoj tipičnoj ulozi bradatog asocijalnog ludaka). Ono što se može nazvati zapletom počinje kad Benu umre otac, lokalni farmerski magnat u amiškom okruženju u Pennsilvaniji. Nastaje pičvajz oko podele imovine, jer matori nije ostavio sve ni svojoj sposobnoj kćeri (Poehler), ni svojoj mladoj drugoj ženi Angeli (Ramsey), nego upravo svom ludom sinu. Ljigavi Steven je bacio oko i na Benovu lovu, a i na njegovu seksi-maćehu. Na oba „fronta“ ima konkurenciju. Na lovu se namerila Benova sposobna sestra, a na maćehu se namerio Ben. Kao u svakoj indie „dramediji“, Steven mora da se promeni, postane bolji čovek i šta već kako bi pokupio „nagradu“.
Dobro, znamo kako to ide, ovakvi filmovi su predvidljivi. Matthew Weiner ipak pokušava da unese nešto svežine u ustaljeni narativ. Na komičnom nivou još i uspeva, tu i tamo, kada ubaci dobru foru (recimo da svaka peta išta vredi), dok na dramskom nivou apsolutno gubi kompas i ubacuje neverovatne i lagano uznemirijuće obrate. Ni likovi, osim dvojice glavnih, nisu naročito inteligentno napisani, što posebno važi za žene u filmu. Ipak tu uskaču sjajne Amy Poehler i Laura Ramsey i čistom kreativnošću spasavaju svari.

Evo završavam kritiku polako i ne znam šta da mislim. Are You Here je mnogo bolji po delovima nego u celini, nije ga tlaka gledati i nudi nekoliko momenata nepatvorenog smeha (Peter Bogdanovich kao sudija – neprocenjivo), dok kao drama deluje veštački. Ovo svakako nije dobar film, ali nije ni loš u klasičnom smislu. Da autor nije profesionalni pisac, usudio bih se reći da deluje amaterski i nevešto. A i to možda ima svoje čari.

No comments:

Post a Comment