14.11.14

What If


2014.
režija: Michael Dowse
scenario: Elen Mastai (prema drami Toothpaste and Cigars T.J. Dawea i Michaela Rinaldija)
uloge: Daniel Radcliffe, Zoe Kazan, Megan Park, Adam Driver, Mackenzie Davis, Raffe Spall

Koliko toga film može postići ako je snimljen po formuli koja se sastavljena od samih citata, klišea i opštih mesta? Preciznije, koliko može postići romantična komedija, jedan od najnefleksibilnijih, najpotrošenijih i najformuličnijih žanrova? Za razliku od velike većine filmova tog tipa, What If je zaista romantičan i komičan.
Likovi su klišeizirani. Wallace (Radcliffe) je sitni, povremeno duhoviti cmizdravac na tragu ranog Woody Allena. Njegov najbolji prijatelj Allan (Driver) je nepristojan momak opsednut seksom, srećno spojen sa istom takvom ženskom Nicole (Davis). Allanova rođaka i glavna junakinja je Chantry (Kazan), animatorka za reklame koja sa Wallacom ulazi u dvojbeno muško-žensko prijateljstvo iako između njih ima hemije od prvog susreta. Problem je u tome što je Wallace istraumiran vezama u kojima on uvek izvuče deblji kraj u emotivnom smislu, a Chantry ima dečka Bena (Spall), karijeristu sa kojim živi i nema nameru da ga napusti iako je jasno da će ona uvek biti na drugom mestu, iza njegovog posla u Ujedinjenim Nacijama. Čak je i njena sestra Dalia (Park) lagano droljasta ženska koja je bacila oko na Wallaca.
Stvari koje dvoja naših junaka su takođe uobičajene i opštepoznate iz romantičnih filmova. Raspravlja se o seksu i vezama generalno sa drugarima, rodbinom i kolegama s posla, a međusobno raspravljaju o pop-kulturi, naročito o Elvisovim prehrambenim navikama i sendviču zvanom Fool's Gold (za recept pitajte u komentarima). Njihovo upoznavanje na žurci kada rearanžiraju magnete na frižideru domaćina je slatko. Njih dvoje kasnije sede u tipičnom američkom dineru i svako u svojoj režiji ide na projekciju starog romantičnog filma koji začudo nije When Harry Met Sally (ipak je Radcliffe veći deo svog života bio Harry, i to Potter). U filmu se čak bez ikakve potrebe pojavljuju animacije nekakvih Zvončica. Na kraju krajeva, film sve vreme aludira nekakvo venčanje i biće ih čak dva. Sve je to slatko kao slike štenaca na internetu, preti da postane jednako zamorno, ali zamišljenu granicu nikad ne prelazi.
Premisa je odavno poznata, ali će se u ovom filmu pre videti koliko je klasična nego koliko je besomučno rabljena do dana današnjeg. Scenario je pristojan, nastao iz verovatno pristojno kvalitetne drame. Ono što film diže iz običnosti je inovativna režija. Michael Dowse priču koja bi bila tipična za New York snima u Torontu, a izlet u Pariz ili London menja izlet u Dublin. Zbog kvalitetnih scena i kadrova, ovde to deluje novo i organski. Druga stvar je u tome što svoje citate pravilno i odmereno koristi, od referenci na gomilu drugih filmova, ne samo od rom-com sorte do generalno sitcom humora sa povremenim ispadima slapsticka.
Još jedna pametna rediteljska odluka je pustiti glumce u vatru. Adam Driver možda malo preteruje sa ionako preteranim likom, Megan Park ne uspeva da nas ubedi da njen lik nije višak, a Raffe Spall ne uspeva da izdigne Bena od stereotipa ljigavog negativca. Primer dobrog posla je odradila Mackenzie Davis, oživevši svoj jedva skiciran lik.
Ipak, naša pažnja će biti usmerena na centralni par. Zoe Kazan ima šansi da postane zvezda romantičnih komedija, a da ne izgubi integritet. Nakon odličnog ostvarenja u The Pretty One, ovde je opet na veoma visokom nivou. Najvažnije, između nje i Daniela Radcliffa ima više nego dovoljno hemije da njih dvoje u paru deluju zaista kao mogući likovi u mogućoj situaciji i da su pritom iskreno simpatični, a ne usiljeni. Kada smo već kod Radcliffa, on se trudi iz petnih žila da odraste pred našim očima i makne se od uloge koja će možda trajno obeležiti njegovu karijeru. To se vidi po širokom spektru uloga koje bira na filmu (Horns, Kill Your Darlings), ali i na Broadwayu (Equus). Ne znam koliko će mu uloga odraslijeg i duhovitijeg klinca u tome pomoći, ali čini se da će imati makar uspešnu karijeru kao komičar.
What If nije spektakularan film i ne donosi ništa novo. Možda će vas u nekom trenutku iznervirati u toj svojoj slatkastosti, ali mu svejedno dajte šansu. Romantičan je, veseo i duhovit, pa ako ste u raspoloženju za takav film, nećete zažaliti.

No comments:

Post a Comment