13.11.14

A Good Marriage


2014.
režija: Peter Askin
scenario: Stephen King (prema svojoj kratkoj priči)
uloge: Joan Allen, Anthony LaPaglia, Kristen Connolly, Carla Buono, Theo Stockman, Stephen Lang

Stephen King je verovatno jedan od najfilmičnijih pisaca. IMDB navodi 185 naslova po motivima njegovih dela, filmova, serija i drugih formata, od kojih je 15-ak tek planirano. Njegova bibliografija sadrži preko 50 romana i preko 200 priča. Njegov stil pisanja je dovoljno lagan, a teme su dovoljno interesantne, dubokoumne ili pseudo-pametne i to ga čini veoma adaptibilnim piscem. Iako ima titulu majstora horora, King se ne libi da piše i “suspense”.
A Good Marriage je upravo “suspense” triler na jednu od Kingovih omiljenih tema: zlo skriveno iza naizgled savršeno sređenih života. Nikad ne znaš kakvu tajnu kriju tvoji najbliži, u nekim ridikuloznijim verzijama čak i predmeti (Christine). Treba reći da je A Good Marriage jedna od poznijih Kingovih priča, objavljena u kolekciji 2010. godine, te da ni po čemu ne istupa od drugih, čak se može osnovano sumnjati da se King reciklira.
Bob (LaPaglia) i Darcy (Allen) su ono što nazivano srećnim parom. Nisu od onih kuco-maco ljigavih tipova ljudi, nego naprosto ostvareni i uspešni ljudi. Imaju mali biznis, kuću, odraslu i zbrinutu decu i hobije. Bobov hobi je skupljanje novčića i zbog toga je relativno često na putu. Jednom kad ode, Darcy slučajno u garaži pronalazi tragove o Bobovom drugom hobiju: on je serijski ubica poznat kao Beadie.
Darcy se nalazi pred dilemom šta uraditi. Sa jedne strane, ispravno bi bilo prijaviti zlikovca, ali sa druge strane, ona tako može ugroziti svoju reputaciju i reputaciju njihove dece. Bob za to ima seriju objašnjenja koja izlaže ludački smireno, čak šeretski. Kaže da je to drugi deo njegove ličnosti, da se on protiv toga bori, ali da ne uspeva uvek. Tvrdi da nikad ne bi povredio svoju ženu. Može li mu ona verovati? Možemo li mi?
Tu nakon pomalo ravnog i dosadnjikavog uvoda počinje zanimljiviji deo filma. Obrada je poprilično žanrovski pravilna, “suspense” je na mestu, smirujuća, a opet jeziva muzika je na mestu, uz naravno nezaobilazna snoviđenja i prikazivanje “suburban” konvencija. U pozadini toga se kriju bihevioralne studije dvoje ljudi, od kojih je Bob lud, a Darcy zbunjena (bez namere da ispadnem prost), kao i studija njihove dinamike kao para. Fasada se održava po svaku cenu.
Režija je školska i primerena materijalu, više se polaže na atmosferu nego na događaj. Gluma je na visokom nivou, LaPaglia je sasvim uverljiv kao veseli psihopata, a Joan Allen radi sve što je moguće da pravilno prikaže Darcy. Mali problem je koncepcija njenog lika, ona je od početka hladnjikava i teško je poverovati da se radi o ženi sa strašnom dilemom. Stephen Lang se pojavljuje kasnije u filmu kao stari istražitelj u penziji koji je razvio opsesiju prema Beadiju i u velikoj meri popravlja utisak, iako je segment sa njim razdužen i gotovo teatarski.
Ono što na prvi pogled “kolje” film je slaba produkcijska vrednost. A Good Marriage deluje kao televizijski film, što je manje važno jednom kada se gledalac navikne da tu neće biti ničeg spektakularnog. Drugi i mnogo značajniji problem je što je izvorni materijal suviše škrt da bi se razdužio na 100 minuta filma. Mnogo je primereniji za epizodu nekakve TV serije. Sledeći i odlučujući problem proizilazi iz toga: iako je sam King radio adaptaciju (što mu inače nije učestala praksa), ta adaptacija deluje pogrešno. Fokus je pravilan, ali su periferni detalji (kćerka i njeno venčanje, nikad razvijen pod-zaplet sa susedom) nedovoljno bitni za priču, pa deluju veštački umetnuti, dosadnjikavi i nepotrebni, umesto da je King ubacio neke dinamičnije elemente, recimo Bobovu karijeru u svojstvu serijskog ubice.
Prema Kingovim rečima, pisac je našao inspiraciju za priču u slučaju poznatog serijskog ubice BTK i sudbini njegove žene koja o muževljevom nastranom hobiju nije imala pojma. Sličan je slučaj i sa Green River Killerom i sa još nekim drugim serijskim ubicama iz komšiluka koji su delovali kao sasvim normalni ljudi. To mnogo toga objašnjava. Ovaj film, kao i izvorna priča, namenjeni su samo Kingovim najvernijim fanovima i lovcima na triviju o serijskim ubicama.

No comments:

Post a Comment