24.6.14

Stage Fright


2014.
scenario i režija: Jerome Sable
stihovi: Jerome Sable, Eli Batalion
uloge: Allie MacDonald, Douglas Smith, Meat Loaf, Kent Nolan, Brandon Uranowitz, Minnie Driver

Mešanje žanrova je zeznuta stvar, neki žanrovi idu zajedno, a neki ne... Horor, komedija i broadwayski mjuzikl nisu nova kombinacija, bilo je već takvih filmova. Phantom of The Paradise i Rocky Horror Picture Show su apsolutno legendarni filmovi, nešto najbolje što je u tom domenu napravljeno. Silni drugi filmovi na taj kalup, bilo da su bezočne kopije ili samo neuspeli pokušaji, prosto isparavaju iz sećanja čim izađemo iz dvorane ili ugasimo video. Ipak, svi volimo da se zezamo, pa je zato sve podložno parodiji, ali i sa tim treba biti više nego oprezan. Parodija je bilo mnogo i još uvek ih je i nisu sve dobre.
Stage Fright nije naročito dobra parodija, ali nije ni loša. U principu, to je jedan sasvim običan trash film snimljen direktno za VOD platformu, gde očekuje skromnu, ali nezanemarivu zaradu samo na osnovu toga što jeste: klasičan trash koji se besomučno sprda sa žanrovskim konvencijama mjuzikla i pritom se oslanja na reference drugih horora, sa ili bez muzike. Ko traži, tu će naći gomilu, recimo, De Palme, od pomenutog Phantom of The Paradise do Carrie pred kraj filma, ali i Friday The 13th i Hellraiser, pa čak i neki nagoveštaj Daria Argenta.
Naslov može da zavara, ovaj film, logično, nema nikakve veze sa poznatim istoimenim Hitchcockovim trilerom iz 1950. godine, iako sigurno nije slučajno izabran. Možda je u pitanju asocijacija na “who done it” tretman, a možda prosto privlačenje pažnje. U svakom slučaju, trema ima malo veze sa radnjom filma i pojavljuje se kao karakterna osobina jednog veoma sporednog lika.
Film počinje grandiozno, na premijeri mjuzikla “Haunted in the Opera” Igra reči je očita asocijacija na poznati mjuzikl, dakle namerna i svakako neuspela. Posle salvi aplauza i dobrih kritika, glavna glumica (Driver) odlazi u svoju garderobu, gde je iznenadi napadač pod maskom fantoma i brutalno je ubije. Istovremeno, njena kćerka sanja o svetlima pozornice i peva pred praznom dvoranom. Slične paralelne montaže će se pojavljivati manje ili više konstantno u filmu.
Deset godina kasnije, kćerka Camilla (MacDonald) je već formirana devojka koja živi svoj, hm, “dickensovski” život. Ona radi u kuhinji letnjeg kampa na temu mjuzikla zajedno sa svojim bratom (Smith) i još uvek sanja o svetlostima pozornice i broadwayskoj slavi. Kamp vodi njihov očuh (Meat Loaf), nekada slavni muzički producent, a sada samo senka od čoveka (kakva ironija: reći to za debelu mešinu kakva je Meat Loaf). Camilla će dobiti svoju šansu i dobiti ulogu u predstavi, gle čuda, baš “Haunted in The Opera” koja se sprema u kampu te godine. Na svom putu od kuhinje do dasaka, Camilla će naleteti na istinu o porodičnoj tragediji, nelojalnu konkurenciju, predrasude, ali i maskiranog serijskog ubicu. Da, kampom hara maskirani serijski ubica, ali barem su njegova ubistva kreativna.
Jasno vam je kako će se priča odvijati, kao što vam je bilo jasno kako je za priča i postavljena. Imamo tipičnu pepeljugu, njenog nezainteresovanog brata i ljigavog očuha, imamo ljubomorne ćurke, alternativke raznih vrsta, pešovane i šmokljane, a tu je i sablasni domar koji izgleda kao stvoren za ubicu. I naravno gomilu bljutave muzike, konceptualnu postavku predstave, kao i nešto vrlo prizemnog humora u stihu ili u prozi. Ljigavost muzike je prekinuta samo “hard & heavy” numerama koje prate ubičin krvavi, ali prilično kreativni pohod.
Tu uglavnom nema glume, samo pevanja i glumatanja. Meat Loaf je u redu kao “washed-up” producent, Minnie Driver ima samo nekoliko malih scena na početku i na kraju filma, pa je njeno ostvarenje teško oceniti (možda je korektno prava reč, za više od toga nema mesta). Na kraju krajeva, ovo je ipak klinački šou.
Parodije rade svoj posao ako publika deli stav sa autorom kada je u pitanju tema. Stage Fright je nije katastrofalno loša parodija, ali je daleko od dobre, a posebno je daleko od nečeg originalnog i neviđenog. Sve u svemu, sasvim OK kao laka, prolazna, nepamtljiva zabava,

No comments:

Post a Comment