2.6.14

Afflicted


2013.
scenario i režija: Derek Lee, Cliff Prowse
uloge: Derek Lee, Cliff Prowse, Baya Rehaz, Jason Lee, Lily Py Lee

Afflicted je no-budget horor triler snimljen u američko-kanadskoj koprodukciji, kamerom iz ruke i smešten na nekoliko evropskih turističkih destinacija. Jednim delom je, očito lažni, amaterski travelogue dokumentarac, a jednim delom je dramaturški razrađena fikcijska i fantastična priča. Po svemu izgleda kao “found footage”, ali striktno govoreći, to nije. Materijal mora biti izgubljen da bi bio nađen, a Leejev i Prowsov materijal stiže do publike skoro u realnom vremenu. Zapravo, po izrazu više podseća na uvrnute gerilske snimke tipa Escape From Tomorrow.
Dakle, autori Derek Lee i Cliff Prowse su ujedno i nosioci glavnih uloga i igraju verzije samih sebe. Tu je Afflicted najslabiji: Lee i Prowse su loši glumci, daleko ispod nivoa profesionalaca da bi nas uverili u svoju stvarnost, a film upravo na tome insistira i sve izgleda kao veoma jeftin trik.
Sama priča počinje relativno standardno: dva drugara planiraju put oko sveta za godinu dana i najbolji, najživlji i najiskreniji travelogue ikada, jer Derek ima želju za putovanjem, a Cliff je genijalni dokumentarista u nastajanju. Drugi motiv im je to što su njih dvojica k'o braća rođena, a Derek ima aneurizmu i pitanje je koliko mu je ostalo od života, pa želi da taj ostatak provede u uživanju bez kajanja. Nakon upoznavanja sa likovima, ali i Derekovim bratom Jasonom i majkom, upoznajemo se sa njihovim isprva bezbrižnim provodom na putu, prirodnim lepotama Evrope, noćnim životom i lepim devojkama.
A onda Derek završi u vezi za jednu noć sa lepom Francuskinjom Audrey (Rehaz), probudi se iz nesvestice, sa bolovima u glavi i krvavom ranom. Od tada Derek počinje sa čudnim ponašanjem, spava po ceo dan, nema apetita za hranu, a kad konačno nešto ubaci u kljun povraća u debelom mlazu. Svejedno odbija da ode u bolnicu. Nakon nekoliko dana, kod Dereka se razviju super-moći: postaje brži od skutera, jači od pneumatske bušilice, u stanju da skoči na drugi sprat zgrade. Kada otkrije koje mu je pogonsko gorivo neophodno za takve egzibicije (krv), Derek i Cliff će shvatiti da Derek nije nekakav Superman za siromašne, nego da je vampir. Čovek sa takvim prehrambenim navikama će vrlo brzo privući pažnju vlasti gde god se pojavio i stalno će morati da beži i da se dovija (ispada da mesara i banka krvi nisu baš najbolji izbor, krv mora biti sveža), dok istovremeno traži Audrey koja ga je i pretvorila u krvopiju...
Ni na polju vampirizma i vampira Afflicted ne ide u dubinu i ne otkriva nam nove stvari, Objašnjenje je standardno da standardnije ne može biti. Vampiri su takvi i takvi, piju krv, osećaju krivicu sveta i to rešavaju time što biraju koga će sisati. Sve u svemu, na nivou priče, Afflicted nije nikako poseban film.
Njegova posebnost nije ni u tretmanu “mocumentary” / “found footage” žanra, iako unosi malo sveže krvi (namerno sam) u relativno potrošeni “trope” koja se na silu održava zato što je jeftin za snimiti. Međutim, ono što Lee i Prowse rade potpuno genijalno je igrarija sa formatom kućnog snimka i inkorporiranje veoma zeznutih i opasnih efekata u te snimke. Vidi se da je budžet bio mizeran, ali ostaje pitanje kako su efekti toliko uverljivi, lepo složeni i ima ih toliko. Ako mislite da nisu u pitanju efekti nego “stunt” pristup, reći ću vam da to nije naročito moguće. Pored toga, kamera je nemirna i vrlo malo se zadržava na jednom mestu, tako da mnogo toga ostaje neoštro i haotično, ali nekako bez problema pratimo glavnu akciju i sve deluje efektno, skoro spektakularno.
Iako Afflicted ne donosi nikakvu revoluciju po pitanju priče ili žanra, a Lee i Prowse su loši glumci, nikako nije loš ili bezvezan film. Za “found footage” je svakako osvežavajući, bistriji i promišljeniji od većine, a efekti unutra su impresivni u odnosu na budžet. Preporuka za pogledati, posebno ljubiteljima horora.

No comments:

Post a Comment