8.6.14

That Awkward Moment

2014.
scenario i režija: Tom Gormican
uloge: Zac Efron, Miles Teller, Michael B. Jordan, Imogen Poots, Mackenzie Davis, Jessica Lucas, Addison Timlin, Josh Pais

Jedina stvar koja je na mestu sa ovim filmom je naslov, i to nehotično. U zamisli autora, naslov bi značio onaj neugodni trenutak kada ženska shvati da je frajer samo zavlači i povremeno povaljuje, pa mu da korpu jer ona hoće vezu. Zapravo, moj utisak je da naslov odgovara prirodi ovog filma: neugodnih sat i po vremena ispunjenih lošim šalama i kvazi-romantičnom pričom koja je u jednom trenutku generička, a već u sledećem bizarna. Verovatno je autor hteo da spoji dva sub-žanra komedije, romantičnu i tipičnu mušku, prostačku “bro” komediju, verovatno je već i skovao termin “bromantic comedy”, igrajući malo na Hangover, malo na klasičnu ljigu, a ponajviše na sitcom. Rezultati nisu zadovoljavajući.
Prvo, šale su užasne i svode se na seksualni i toaletni humor. Penis se u njima pojavljuje na razne načine, od horizontalnog pišanja zbog overavanja sa viagrom, preko farbanja istog u narandžasto usled korišćenja kreme za samopotamnjivanje umesto lubrikanta do kulminacije, pa sve do “strap-ona” zalepljenog za pantalone u debilnom pokušaju maskenbalske šale. Druga vrsta humora je jedan lik što stalno sere u klonji kod prijatelja. Te šale nisu naročito smešne prvi put, a nisu smešne ni kada se ponove. U sitcomu taj štos često pali, ali to je pitanje formata: sitcomi su kratki i osrednja fora vrlo lako postaje “running joke” nakon nekoliko ponavljanja. Filmovi su barem tri puta duži i šalu treba češće ponoviti u kratkim da bi prošla kao “running joke”, ali ni to nije garant uspeha.

Nisu samo šale problem, da jesu, ovo bi bio simpatično tupava razbibriga. Priča je užasna. Imamo glavnog junaka po imenu Jason (Efron), popriličnu guzicu na pragu 30-te, magarca koji ne želi da se veže za jednu ženu i koji je ponosan da je pripadnik sebične generacije. Sve u svemu tipa koga poželite da udarite čim ga vidite. On ima dva drugara, od kojih je jedan neodrasli razredni klovn po imenu Daniel (Teller), a drugi smerni oženjeni doktor po imenu Mikey (Jordan). Zaplet počinje sa tim da Mikey dobije pedalu od svoje žene Vere (Lucas), pa drugari sklope pakt da se slobodno provode i zezaju bez vezivanja. Ko prvi otpadne je pička i te fore.
Problem je u tome što dobri doktor hoće da se pomiri sa svojom ženom koja baš ne zna šta hoće od sebe, kreten Jason upozna simpatičnu i zanimljivu Ellie (Poots) koju isprva zameni za kurvu (ne pitajte me ništa) i koja mu nije dosadna nakon nekoliko seksualnih seansi, a kreten Daniel dobije ideju da produbi odnos sa svojom cimericom Chelsea (Davis) koja se uklapa u opis riba-ortak. Niko od tri magarca ne želi da izađe iz pakta i ispadne pizdun, pa ih to dovodi u seriju smešnih (probajte napornih) zgoda i nezgoda.
Zaboravite na svaku logiku vi koji ovo gledate. Prvo što će vam upasti u oči je tipčna newyorška govnarska varijanta po kojoj svi oni žive u cool stanovima, nose fora odeću i provode se do jaja, iako njihovi prihodi sigurno nisu dovoljni da ta sranja pokriju. Taj sindrom nam je poznat još od serije Friends. Drugo, Mikey je jebeni doktor u bolnici, ali njegov raspored je kao da je doktor za 'lađenje muda. I treće, kako kreteni kao što su njih trojica mogu bilo koga da obrlate na priču? Naravno, na kraju ćemo imati obavezni pokajnički monolog iz srca koji će nam prepričati ceo film na bedno ljigav način, a u toku špice će se ponoviti neke fore iz filma iz navodno propalih repeticija. Nije bilo smešno u filmu, a nije smešno ni posle.
 
Muški likovi su ekstremno odvratni, tako da ih ni sjajni mladi glumci, ležerni Teller (The Spectacular Now), ni emotivno moćni Jordan (Fruitvale Station) ne mogu spasiti. Efron je dugo na sceni, nije ostavio jak utisak na mene (The Paperboy je izuzetak), ali mu je izbor uloga u najmanju ruku dubiozan i zato i nisam imao očekivanja od njega, ali ribe ga (valjda) vole.
Ipak nije sve potpuno užasno jer dve glumice čine čuda sa oskudnim materijalom koje su dobile. Ellie je konfuzan lik, ali Imogen Poots to stojički podnosi i unosi svoju predivnu energiju, pa na kraju ispada veoma cool boreći se sa ekstremno glupim tekstom. Mackenzie Davis ima nešto zanimljiviji zadatak kao Danielova prijateljica i pokazuje zavidan komičarski talenat. Jessica Lucas ostaje malo prikraćena, jer je njen lik skoro pa čisti višak u filmu, bez ikakve definicije tako da se stiče utisak da samo troši vreme na ekranu. Sva je prilika da je crni par ubačen zbog diverzifikacije inače dominantno belačke postave.
Spoj različitih tipova komedije u That Awkward Moment je izuzetno neuspešan. Kao seksualna komedija, više se brblja o seksu nego što se tu zapravo dešava. Kao neprijatna “bro” komedija izgleda kao drugorazredni, razvodnjeni Hangover. Kao romantična komedija je opterećen antipatičnim glavnim likom, koji je zamišljen kao nekakav anti-heroj poput Barneya (How I Met Your Mother), ali naprosto nije toliko kitnjast. Usput, film predugo traje da bi bio sitcom. Humor je uvredljiv i neiteligentan. Loš film, šteta dobrog naslova.

No comments:

Post a Comment