16.12.14

Let's Be Cops


2014.
režija: Luke Greenfield
scenario: Luke Greenfield, Nicholas Thomas
uloge: Jake Johnson, Damon Wyans Jr, Rob Riggie, Nina Dobrev, James D'Arcy, Andy Garcia, Keegan Michael Key, Jonathan Lajoie, Natasha Leggero

Koji me je vrag terao da ovo sranje gledam? Koliko sam bio pod dejstvom, i pod dejstvom čega kada sam ovaj naslov ukačio na svoju listu filmova za gledanje? Zašto sam nešto tako sebi priredio? Preporukama random ljudi uglavnom ne verujem, poslušaću prijatelja, ali sumnjam da bi mi prijatelj ovako nešto preporučio. Nisam ga stavio na listu ni zbog dobrih kritika, jer dobrih kritika nije bilo. Nisam ni zbog nekog fenomena, jer Let's Be Cops piči po utabanoj stazi pandurskih komedija. Nisam ni zbog autora, jer su nebitni. Nisam ni sklon samokažnjavanju, patnju mi valjda nanose drugi, zašto bih je nanosio sam sebi. Jedino iole suvislo objašnjenje je da sam očekivao film koji će biti loš, ali loš na zanimljiv način. Malo osvežavajućeg glupavog trasha.
Let's Be Cops je trash i to glupavi trash, pa još napucan hollywoodskom produkcijom. U pitanju je pandurska komedija, na cop-buddy i buddy-buddy osnovama o dva gubitnika kojima je plava uniforma jedini način da postanu ljudi. Oni su jedan nakurčeni belac i jedan pičkasti piskutavi crnac, pored njih tu će biti i generički ruski gangster i generički korumpirani policajac i generička zgodna konobarica i generička nimfomanka. Sve to obećava transfer neprijatnosti u skoro pa neograničenim količinama.
Dakle, Ryan (Johnson) i Justin (Wyans) su dva cimera u džungli Los Angelesa. Ryan je propali sportista kojem je jedini plaćeni posao bila reklama za kremu za polne bolesti, dane provodi gnjaveći klince o sportu, a Justin je na dnu lestvice u programerskoj kući koja razvija igrice i gde ga šef (Lajoie) obilato zajebava. Oni su na dnu i to se najbolje vidi na godišnjici mature. Postoji dobar razlog zašto su na dnu: glupi su. Toliko su glupi da su pozivnicu za maskaradu shvatili kao pozivnicu za maskembal i došli obučeni u pandure. Sećate se one epizode Only Fools and Horses kada Delboy i Rodney furaju kostime Batmana i Robina, otprilike takav zez.
Čudna stvar se dešava kasnije: oni u uniformama izazivaju poštovanje. Devojke na ulici ih grle i ljube (verovatno zadatak za devojačko veče), prolaznici ih tretiraju kao autoritet, uspevaju čak da spreče i jednu pljačku malog restorana. Svidi im se, pa pored uniformi nabave i auto i sirene i sve što već ide. Justin čak privuče pažnju simpatične konobarice (Dobrev). Onda u igru ulaze standardni elementi ovakve pandurske komedije: pravi pandur (Riggie), simpatični diler (Key), ruski gangster (D'Arcy) i njegov partner (Garcia). Znamo kuda to ide.
U smeru genričnosti. Ne samo da je priča generička, generičke su i apsolutno sve fore. Tu nema nijednog originalnog štosa. Groteskno debeli perverzni pljačkaš koji se sruči kurcem napred na vrištavg crnju, dominikanski diler koji govori tarzanski engleski i uglavnom priča perverzije, neuspešni pokušaj “waterboardinga”, nimfomanka koja ne može da se suzdrži, Ryan koji je večito nakurčen i zloupotrebljava ovlašćenja koja nema, Justin koji samo beži, vrišti i žali se. Nema jednog momenta da će se zdrava osoba iskreno nasmejati.
Ovde se vidi televizijsko sitcom poreklo, kako glumaca (dvojica glavnih su zvezde serije New Girl), tako i autorskog tima. Film nije sitcom koji traje pola sata sa pauzom za reklame i koji je moguće izvući sa trakom smeha. Za 100 minuta filma nije dovoljno pilati po jednim te istim štosevima, to seći mutavom akcijom i blještavim montažnim sekvencama propraćenim preglasnom odvratnom muzikom.
Let's Be Cops nema nijedan kvalitet, filmski ili zabavni. Ovo je smeće i šteta je što se Andy Garcia tu blamira makar u dve-tri scene. Šteta je da se pojavljuje i talentovani muzičar i komičar Jon Lajoie koji ne unosi ništa od svoje medijske (internet) persone. Ono što je zabrinjavajuće je da takvo smeće nalazi publiku bez većih problema. Ovaj film je upetostručio budžet samo u Americi. Sve mi nešto smrdi na nastavak. Površni gledalac će iz toga možda izvući paralelu sa Jump Street filmovima, ali oni su barem imali meta-humor. U Let's Be Cops nema humora, još manje meta.

No comments:

Post a Comment