2.7.15

She's Lost Control


2014.
scenario i režija: Anja Marquardt
uloge: Brooke Bloom, Marc Menchaca, Dennis Boutsikaris, Laila Robins, Tobias Segal, Robert Longstreet, Roxanne Day, Ryan Homchick

Poznata je ljudska težnja da od svega i svačega napravi nauku. Nekada je bilo uvreženo mišljenje da položaj zvezda upravlja našim životima, pa se astrologija uzimala krajnje ozbiljno. Religija i teologija, pa čak i rane verzije filozofije i humanistike su isto vrvele od kojekakvih neprovrerenih informacija i sujeverja. Svako vreme ima svoje eskapade. Tako smo sada opsednuti sa seksom i samopomoći, a kada se te dve stvari spoje dobijamo seksologiju i seksualnu terapiju. Neću ići tako daleko i reći da su te dve stvari izmišljotina dekadentne buržoazije, ali mi je svejedno guranje naučnog i medicinskog pristupa u nešto što bi trebalo biti normalni razvojni put zdrave jedinke pomalo besmisleno.
Ovo je čisto privatna opaska, premda vam može pomoći da procenite je li ovaj film o seksualnoj terapeutkinji “spoileričnog” naslova vredan vašeg vremena. Ako mislite da je seksualna terapija glupost, a film biste pogledali zbog eto malo skidanja i/ili karanja, preskočite. Ako ste, pak, vernik tih stvari, ovo će vam pružiti uvid u život jedne osobe koja se time bavi i potvrditi vam da to nije sve pesma i igra sa malo pričanja i malo seksa. Pametni ste ljudi, to ste i sami mogli pretpostaviti. Ako niste o tome razmišljali, možda ne bi bilo loše pogledati The Sessions (2012) čiji će pomalo sentimentalni ton svakako biti probavljiviji od crnila koje She's Lost Control nudi.
Film nas vrlo brzo baca u radnju, svakodnevicu studentkinje bihevioralne psihologije i seksualne terapeutkinje po imenu Ronah (Bloom). Ona se viđa sa svojim klijentima koje joj šalje psihoterapeut (Boutsikaris) i koji imaju ogromne probleme sa intimnošću. Sa nekima od njih (Segal, Longstreet) ona ima uznapredovali odnos i terapiju koja se približava kraju. Problem nastaje kada u njen život uđe Johnny (Menchaca), medicinski tehničar i težak slučaj nemogućnosti da se opusti. Za svaki korak unapred, slede dva unazad i pitanje je hoće li Ronah uspeti da ga otvori i pripremi za samostalno seksualno putovanje, ma koliko bila profesionalna i profesionalno ugodna.
Ronah, međutim, nije živahna i pozitivna osoba kao junakinja The Sessions koju igra Helen Hunt. Naprotiv, ona je klinički precizna, reklo bi se hladna, i to se oslikava u njenom usamljeničkom životu. Kad ne radi, njena rutina se svodi na štrebanje, samotne večere i hormonalne injekcije (pokušava zamrznuti jajne ćelije ako nekad poželi imati dete). Rutinu povremeno prekidaju Skype-razgovori sa bratom (uglavnom se tiču njihove dementne ili kako već psihički načete majke prema kojoj se Ronah odnosi hladno), viđanje sa mentoricom i preganjanja sa gazdom i susedima u zapuštenom stanu u nimalo elitnom delu New Yorka gde živi.
Atmosfera je gusta i neprijatna i tome doprinosi i škrto osvetljenje i desaturirana fotografija u kojoj prevladavaju sivkasti tonovi. Naravno da će se ključna veza sa Johnnijem odvijati po drugačijem modusu od očekivanog, nije preveliko iznenađenje da će Ronah prema njemu razviti osećanja, kao ni to da se sve to opasno približava tragediji. Pametna rediteljska odluka da se traume odigravaju uglavnom van ekrana, pa smo suočeni samo sa posledicama dodaje na atmosferi i utisku tragičnosti. She's Lost Control nije lak film.
Takođe, odglumljen je perfektno. Brooke Bloom kao Ronah zahvata duboko i gradi veoma nijansiranu i inteligentnu ulogu bez oslanjanja na opšta mesta. Marc Menchaca je sjajno prati kao Johnny koji se isprva može podvesti pod filmski stereotip “tihi tip zlatnog srca”, ali je jasno da taj lik skriva i jednu vrlo mračnu notu. Pored njih u filmu ćete videti i gomilu klasičnih newyorških njuški iz indie filmova, većina od njih su vrlo prepoznatljivi glumci koji sjajno popunjavaju manje uloge.
Debitantkinja Anja Marquardt pokazuje potencijal da raste kao autorica i to je nesumnjivo. Neka od njenih rešenja su sjajno odabrana i izvedena. Problem je u priči tretmanu nje. Ona suviše meandrira i u velikoj meri ne ide nikamo, osim dalje u ponor zajedno sa svojom junakinjom. Nisam baš siguran je li ovako mračan tretman bio potreban. Nisam siguran ni koja je poruka iza svega toga, ako je ima. Ako je nema, onda čemu sve to? The Sessions me je kupio odmah, ali sa She's Lost Control nisam baš načisto.

No comments:

Post a Comment