6.2.14

Captain Phillips


2013.
režija: Paul Greengrass
scenario: Billy Ray (po knjizi Richarda Phillipsa i Stephana Taltija)
uloge: Tom Hanks, Brakhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Mahat M. Ali, Faysal Ahmed, Michael Chernus, Catherine Keener

Captain Phillips je film koji u žanrovski blender gura vojni proceduralni triler, film katastrofe i akcioni film. Kritičari su poludeli od sreće kad su ga videli, naročito zbog izbalansiranog stava i razumevanja za negativce. Meni se, pak, to čini kao dosta fingirano korišćenje različitih tehnika iz domena dokumentaraca i doku-drama za koje je reditelj Paul Greengrass pravi specijalista. Da se podsetimo, Greengrass je potpisao nastavke Bourna, Bloody Sunday i United 93, između ostalih i ima jak rediteljski potpis: “shaky cam” u svakoj zgodnoj prilici, napete akcione scene, fotografiju nešto niže rezolucije i sklonost ka korišćenju nepoznatih, čak amaterskih glumaca.
Sve to radi i samo za sebe, međutim Greengrassov poslednji film ima i jedan adut koji je od njega učinio veliki hit kod publike (zarada u Americi dvostruko veća od relativno visokog budžeta) i kod kritike (zapažen u sezoni nagrada, uz 6 nominacija za Oscare). Ime tog aduta je Tom Hanks.
Slavni glumac je već dobio dva Oscara za redom (Philadelphia i Forrest Gump) i uspeo da sam iznese modernu filmsku varijantu Robinsona Crusoa (Castaway), i teško je naći čak i loš film u kojem je Hanks ispod nivoa. A loših filmova je bilo u Hanksovoj karijeri, to su bili naizgled sve sami sigurni i pažljivo izabrani projekti, ali su svejedno propadali kod publike i kritike. Captain Phillips je bila šansa da se Hanks vrati na hollywoodski vrh kao zvezda koja će sigurno privući publiku. Ima tu još jedna slučajnost, Hanks naime, fizički liči na pravog Richarda Phillipsa, kapetana koji se u filmu portretira, a uz to je i njegova persona sve-američkog glumca, bilo u narodskoj ili svetskoj varijanti, potpuno odgovara tonu priče o Phillipsu, američkom kapetanu koji je imao nesreću da se susretne sa somalijskim piratima.
Phillipsa (Hanks) prvi put vidimo u njegovoj savršenoj američkoj kući kako polako pakuje kofere i sprema se na put. Žena (Keener) ga vozi na aerodrom i njih dvoje razgovaraju o opasnostima koje u budućnosti čekaju njihovu odraslu decu. Phillips kaže da više nije dovoljno biti pametan i vredan, a da je konkurencija za svaki posao oštra. Mnogi će tu uvodnu sekvencu prozvati kao patetičnu, ali ona ima svoju funkciju da cementira Hanksa kao promišljenog i mudrog čoveka koji pažljivo izbegava opasnosti i u stanju je da donese ispravnu odluku pod pritiskom.
Nakon toga paralelno gledamo uvod u obračun sa piratima, i to sa obe strane. Gledamo Phillipsa kako preuzima brod u Omanu, a od prvog oficira (Chernus) saznajemo da brod pored komercijalnog tereta prevozi i humanitarnu pomoć za Afriku. Destinacija je Mombasa, a put vodi oko uvek rizičnog roga Afrike. Sa druge strane, vidimo i pirate kako se pripremaju za akciju, kako organizator posla bira osmoricu ljudi za akciju i upoznajemo Musea (Abdi), vođu jedne od dveju grupa u čamcima.
Napad će vrlo brzo usledti, i posada će ga prvi put odbiti manevrom koji izaziva velike valove po kojima čamac ne može da plovi. Međutim, za drugi pokušaj Muse i ekipa će nabudžiti čamce i uspeti da se popnu na brod. Tu onda počinje psihološka igra između dvojice muškaraca, dvojice kapetana, i jasno je da je obojici cilj da se živi izvuku iz sranja koje obojici ide u rok službe.
Tretman negativaca se može nazvati pristojnim, somalijski pirati nisu prikazani kao Indijanci u starim westernima, kao monstrumi ili elementarne nepogode koje jurišaju na neprijatelja da bi poginule pod mecima Johna Waynea. Četvorica napadača se razlikuju međusobno, Muse je skoro genijalni taktičar koji je ipak zagrizao preveliki zalogaj, jedan kolega je stresiran preko svake mere i lak na obaraču, a jedan je preplašeni klinac. Njihovi motivi su jasni, novac, i to mnogo novca, kako za njih, tako i za njihove šefove, jer dolaze iz najsiromašnije zemlje sveta, bez ikakvog pravnog sistema i gde su piratski napadi na trgovačke brodove često jedini način preživljavanja.
Heroj filma su ipak Amerikanci, kako hrabri i mudri Phillips, kao individua, tako i “foke” koje mu dolaze u pomoć, kao grupa. Oni se pojavljuju u drugoj polovini filma, koja pokušava da se približi završnim scenama Zero Dark Thirty i oslanja se na vojničku proceduru, dok se paralelno sa tim kuva drama u čamcu za spasavanje između Phillipsa i pirata. Jasno je da posle scena nabijenih akcijom na brodu nije lako držati tempo do kraja, i Greengrass se, ne baš vešto, fokusira na dramu i pre svega na odnos dvojice centralnih likova. Čisto dramaturški je jasno da je vojska tu da “reši stvar”, a kapetan da se potrudi da preživi.
Hanks je više nego solidan kao Phillips, i u stanju je da fokus filma drži na sebi kad god treba. On je jedan od retkih glumaca koji su u stanju da zauzmu autoritet samom svojom pojavom, kao nekada davno Gary Cooper. Međutim, filmski kritičari su se prerano zaleteli da ga označe kao sigurnog za nominaciju, a, na njegovu nesreću, ova godina je bila prepuna sjajnih glumačkih ostvarenja, naročito u glavnim muškim ulogama. Da mu bude za utehu, slično se proveo i Robert Redford sa All Is Lost, koji je takođe tipovan za sigurnu nominaciju. Iznenađenje godine je naturščik Barkhad Abdi kao Muse, koji je uprkos skoro nikakvom glumačkom iskustvu dobio nominaciju za sporednu ulogu. Nadajmo se da nije glumac od jedne uloge i da nismo imali veoma srećnu slučajnost, jer za Abdija svakako ima budućnosti na filmu, posebno kada uzmemo u obzir toliko sirovog talenta. Ostali su manje ili više neprimetni, a malo istupa ekipa somalijskih naturščika.
Sve u svemu, Captain Phillips je relativno zanimljiv film, koji pritom ima i nešto stvarne ili fingirane dubine, i dostojanstveno tretira temu. Međutim, većinu njegovih trikova smo već videli, a film od polovine prema kraju pada, i ostavlja utisak razduženosti preko svake mere. Naravno, filmu se može zameriti i navijački portret naslovnog junaka, za koga se otkrilo da nije bio baš promišljen i mudar, više suprotno od toga, kada je u pitanju uzrok incidenta, i da nije baš sledio proceduru za odbranu od pirata. Da stvar bude gora, Danci su snimili zanimljiviji film na sličnu temu. Zove se Karpingen i savetujem da ga pogledate.

No comments:

Post a Comment