19.7.14

Scouting for Zebras / Les rayeurs du zebre

tekst originalno objavljen na www.fak.hr

2014.
režija: Benoit Mariage
scenario: Benoit Mariage, Stefan Liberski, Bruno Tracq
uloge: Benoit Poelvoordee, Marc Zinga, Tatiana Rojo, Tom Audenaert, Nadia Feha Gonssan

Vreme je fudbalsko i red je da se piše o fudbalskim filmovima. Čudna stvar je to da je fudbal najpopularniji sport na svetu, ali da nije snimljeno puno spomena vrednih filmova o fudbalu. Princip je sličan kao i sa Formulom 1: pustimo sad Amerikance, njihov fudbal se igra rukama i podseća na šminkerski ragbi, ali Englezi, Francuzi, Italijani, Nemci, pa i mi Jugosi smo mogli da na neki način ovekovečimo najveću igru na svetu.
Od nas Jugosa ionako nikad ništa, imali smo par serija, neke pristojne, a neke očajne, koje su pratile stvarne ili fiktivne fudbalske klubove, ali i idiotske propagandne filmove poput Ona voli Zvezdu. Francuzi su valjda smatrali da je fuca suviše trivijalna stvar da bi oni upregli svoje angažovane mozgove, a Nemci bi se ionako poklali na temu Bayerna i Borusije. Engleze su više zanimali fudbalski huligani, ali su im znali dogoditi i filmovi koji su slavili igru. Na pamet mi za sada pada samo Fever Pitch (1997) po motivima škrabotina pop-kulturne posvuduše Nicka Hornbija i TV film My Summer With Des (1998).
Ali ne brinite, spas nam dolazi iz Belgije, zove se Scouting for Zebras i bavi se mračnijim aspektima modernog fudbalskog biznisa. Glavni lik je Jose Stockard (Poelvoordee), nekada skaut sa sjajnim njuhom i specijalista za pronalaženje talenata u podsaharskoj Africi. Od silnih putovanja, podmićivanja i petljanja sa prostitutkama, Jose je praktično ruina od čoveka, sa propalim brakom i odraslim sinom koji ga naziva trgovcem robljem. Jose i dalje tera po svome, ali je pitanje dokle će moći, već na početku se vidi da je umoran, da mu je instinkt oslabio i da su mu ostale samo govnarske priče i prašina koju baca u oči klupskim menadžerima po Evropi i Africi.
Njegova slamka spasa je Yaya Kone (Zinga), momak iz lošeg kvarta u prestonici Obale Slonovače, Abijanu. Yaya ima zavidnu količinu talenta, ali nema pristupa dobrim terenima i dobroj opremi, pa će Jose preuzeti rizik i povesti ga u Evropu da ga ponudi Zebrama (klub Charleroi). Stvari će biti daleko od fudbalskih snova, jer će Yaya u Evropu doći sa malarijom i neće bog zna šta pokazati na probnom treningu, a ni propratno psimo od drugog klupskog skauta Koena (Audenaert) neće biti baš detaljno, pošto se potonji u Abijanu više bavio njuškanjem sa devojkom (Gonssan) nego li njuškanjem budućih fudbalskih zvezda. Ni Jose nije nevin po tom pitanju, pošto godinama zavlači elitnu prostitutku (Rojo), bez prave namere da je povede sa sobom. Jose će hodati po tankoj liniji da izgubi posao ili da mu dodele skautanje zonskih liga, pa mora da se brine i za svoje pređašnje “genijalce” koji su se u Belgiji odali kockanju i ženskarenju.
Ni Yaya neće biti u boljoj poziciji, moraće da prođe kroz polu-amaterske klubove i da ima posla sa ajkulama od menadžera. U jednoj od (meni) potresnijih scena, menadžer će mu ponuditi transfer u skopski Vardar. Yaya ga pita je li to u Evropi, na šta menadžer odgovara potvrdno, pa se Yaya umiri. Njemu je svejedno je li u pitanju Belgija u kojoj se govori jezikom koji on razume i gde je klupski fudbal na iole razvijenom nivou ili Makedonija, 2000 km jugoistočno. Bitno je da je u pitanju Evropa, gde su ceste asfaltirane, a fudbalski tereni travnati.
Pitanje svih pitanja je hoće li Yaya pomoći Joseu da postane bolji čovek. Odgovor ćete doznati ako pogledate film. Jose će svakako doživeti transformaciju, a mi ćemo dobiti jedan novi, na momente isforsirani, ali uglavnom brutalno iskreni pogled u moderni fudbalski biznis. Na tom putu će nas voditi sjajni Benoit Poelvoordee (nagrađen na Bledu za najbolju mušku ulogu) i simpatični, naivni Marc Zinga. Iz drugog plana će se ubacivati Tatiana Rojo kao escort-dama koja je već čula sve govnarske priče bogatih Evropljana i Tom Audenaert kao stereotip znojave evropske naivčine na zadatku u Africi.
Istina je da Scouting for Zebras pogađa uglavnom iste očekivane note i da dosta često od nas pokušava izvući emocionalnu reakciju, ali to ne poriče činjenicu da je fudbalski biznis veoma surov u današnje vreme. Prava frka je to što je fudbal dosta često jedina opcija za normalan život nekim momcima iz loših kvartova u zemljama trećeg sveta.

No comments:

Post a Comment