6.8.14

White Alligator


2012.
režija: Racquel Almazan
scenario: Viviana Leo
uloge: Viviana Leo, Alexis Suarez, Alexis Brandt, Kimberly Herbert Gregory, Jennifer Diaz, Stuart Luth

Animirani beli aligator se pojavljuje u uvodnoj špici i radi stvari koje nisu baš predviđene za aligatore, poput putovanja avionom. Beli aligator se pojavljuje i u jednoj replici u samom filmu i u pitanju je poprilično jasna i očita metafora. Neke stvari zamišljamo na jedan određen način, generaliziramo. Labudovi su beli i ovce su bele, a aligatori su zeleni, a onda se pojave crni labud i crna ovca i beli aligator, pa generalizacije padaju u vodu.
A kako stojimo sa latinoamerikancima, pre svega sa Portorikancima? Portorikanac kakvog ga zamišljamo je odrastao u getu u New Yorku ili Los Angelesu (ređe u Portoriku), član je bande i ne biste voleli da ga sretnete noću u mračnoj ulici. Portorikanke nose crvenu odeću, otkrivaju pupak, glasne su i agresivne. Mi ceo jedan narod, celu jednu kulturu, zapravo celu rasu latinoamerikanaca zamišljamo onako kako su nam hollywoodski i televizijski standardi propisali. Šta će se dogoditi kada pred sobom ugledamo potpuno belu latinoamerikanku, tačnije Portorikanku?
Ona je Juana Perez (Leo), glumica na početku karijere koja je dobila ugovor za “reality show” sa portorikanskom TV kućom. Ona će pokušavati da izgradi karijeru u New Yorku, ići će na časove glume i na razne audicije za teatar, televiziju i filmove, a kamerman Carlos (Suarez) će je pratiti i snimati u njenom karijernom usponu. Ono na šta Juana nije pripremljena je obim glumačke industrije i zapravo industrijski način na koji agenti i producenti tretiraju svoje klijente. Oni potencijalnog glumca neće upoznati, samo će ga mentalno strpati u neki pretinac, često samo na osnovu imena, prezimena i izgleda. A uloga za belu latinoamerikanku jednostavno nema, za uloge latinoamerikanki joj smeta svetla put i držanje dobre curice (znamo da su latinoamerikanke opasne i ljute kao chilli), dok je za uloge belkinja neće ni razmatrati zbog imena i prezimena, iako nema distinktivni akcenat.
Jasno nam je kuda sve to vodi. Juana će se sretati sa raznim ljudima, bezobraznim agentom (Luth), koleginicom (Brandt) koja ima slične probleme, čak će morati da nađe i dodatni posao kao dadilja kod škrte bogatašice (Herbert Gregory). U pitanju je manje ili više autobiografska priča scenaristkinje i glavne glumice Viviane Leo, po njenoj proceni 80% materijala u filmu je njena lična priča i to se vidi po detaljnosti i iskrenosti, bez preterane potrebe za šokom ili popovanjem.
Problem nastaje u realizaciji. Film je u potpunosti snimljen kao “reality” sa kamerom iz ruke ili vidno prišrafljenom na stativ koja prati glavnu glumicu i ta tehnika umara, posebno kada snimatelj Carlos ima stalno neke replike iz offa koje se često ponavljaju i trebale bi služiti kao “running joke”. Carlos se isto tako pojavljuje i ispred kamere, koja ostaje da snima iz čudnog ugla. Od svih likova, jedino su Juana i koleginica Gina koliko-toliko karakterni, dok su ostali dubleri za određeni tip (etnički, klasni ili profesionalni). Viviana Leo ima određeno glumačko znanje i jednu sjajnu energiju na ekranu i van njega, ali to ipak nije potpuno sposobna da se nosi sa teškim zadatkom, a igrati samog sebe i proživljavati svoje stare traume nije nimalo lako.
Ono u čemu je White Alligator dobar i zašto ga valja gledati je prosta činjenica da je u pitanju jedna iskrena, ne preterano patetična, ali svejedno emotivna priča o tome kako glumačka industrija posluje i koliko je zapravo depersonalizirana. Imao sam čast da upoznam Vivianu Leo i glumca / producenta Stuarta Lutha i da popričam s njima o industriji i nekom institucionalnom rasizmu i stereotipizaciji. Viviana je morala da promeni ime. Latinoamerikancima se ne toleriraju suptilne i ne tako suptilne razlike, na sve njih se gleda kao na manje ili više Meksikance. Pitao sam ih kako Cameron Diaz nije imala tih problema zbog stereotipizacije i kako nije morala da promeni ime, a oni su mi objasnili da je ona Kubanka, a Kubanci imaju poseban tretman. A i kada se pronađe jedan izuzetak, to znači da ipak postoji pravilo. Mislite o tome.

No comments:

Post a Comment