14.10.15

Testament of Youth

2014.
režija: James Kent
scenario: Juliette Towhidi (prema memoarskoj prozi Vere Brittain)
uloge: Alicia Vikander, Taron Egerton, Kit Harington, Colin Morgan, Dominic West, Emily Watson, Miranda Richardson, Jonathan Bailey, Henry Garret, Alexandra Roach

Učinite sebi uslugu i zapamtite ime Alicie Vikander, jer je to glumica pred kojom je svetla budućnost. Neki će je se setiti iz danskog kandidata za Oscara od pre nekoliko godina A Royal Affair, neki drugi po sporednim iz Anne Karenine ili The Fifth Estate. Ja bih mogao da lažem i kažem da je pratim još od švedskih filmova na početku njene karijere (IMDB mi je uvek uključen), ali to neću učiniti jer nema smisla. Pažnju mi je privukla vrhunskim glumačkim ostvarenjem u Ex Machina, ruski super-spektakl Seventh Son sam propustio, u Son of a Gun je imala malu i tipsku, mada više nego solidno odrađenu ulogu, a sa The Man from U.N.C.L.E. je sebi širom otvorila vrata Hollywooda, a za kraj ove godine se očekuje i “Oscar bait” The Danish Girl, kao i “crowd-pleaser” Burnt, što će reći da ćemo je još gledati.
Eto, pobrojao sam nešto i potrošio malo elektronskog papira, razvukao tekst da deluje impozantnije i stručnije. Znamo mi kritičari to da radimo. Elem, nije fora toliko u tome koliko je uloga, glavnih i doglavnih, Alicia Vikander ostvarila ove godine. Ono što zapanjuje je njihov kvalitet i njihova raznovrsnost. Po tome je zaista fascinantna, nešto kao “Zvezdani uspon godine 2015”, a svoju kolekciju dopuniće i jednom stvarnom i literarnom ličnošću, britanskom spisateljicom, pacifistkinjom i aktivistkinjom Verom Brittain u ekranizaciji njenih memoara Testament of Youth. Rezultat ni ovog puta nije izostao.
Na Aliciu Vikander ćemo se vratiti kasnije, film je ionako “showcase” njenog talenta. Rekao bih par reči o Veri Brittain i njenom romanu. Naime, ova izuzetna žena bila je dosledna feministkinja i pacifistkinja, obrazovana na Oxfordu kad ta institucija nije rado primala žene. Bila je bolničarka u Prvom svetskom ratu i u njemu izgubila brata, verenika i dvoje bliskih prijatelja, ali je mržnja prema neprijatelju nije preuzela, nego je ostala dosledna svojim idealima. Svoj život je dokumentovala u knjigama, među kojima se izdvaja “Testament” trilogija, a posebno Testament of Youth koji se bavi njenim predratnim i ratnim godinama, te post-ratnom traumom sve do upoznavanja sa mužem Georgeom Catlinom. Britanska kulturna javnost ima običaj da je se seti kada se bavi godišnjicama datuma iz Prvog svetskog rata, pa stoga nije ni čudno da je ova ekranizacija izašla prošle godine, na okruglu stogodišnjicu početka ovog krvavog imperijalističkog sukoba, ali je limitirana bioskopska distribucija bila ove.
Film kao film je zanimljiv kao svedočanstvo jednog vremena i kao priča o suočavanju sa životom, gubitkom i patnjom nakon koje se možemo nadati katarzi. Film se fokusira na svoju glavnu glumicu i njenu ekspresiju, te pravilno dozirane emocije koje nikad ne skreću u patetiku, za šta je postojala opasnost. Alicia Vikander svoju nimalo laganu ulogu igra, očekivano, maestralno i pravo zadovoljstvo ju je videti na ekranu. Takođe, Testament of Youth okuplja vrlo dobre i prepoznatljive mlade britanske glumce u ulogama njenog brata (Egerton), verenika (Harington koji u poslednje vreme toliko često umire na ekranu da mu se smeši status novog Seana Beana) i njenih prijatelja. Lepo je videti i Dominica “McNulty” Westa u domicilnom britanskom okruženju, kao i pomalo zaboravljenu Mirandu Richardson, premda su njihove uloge male.

Testament of Youth ima i određene probleme. Nije toliko ni to što je depresivan i mračan, snimljen uglavnom u sivim i blatnjavim tonovima, jer filmovi o ratu i gubicima i moraju biti takvi. Akcijske i avanturističke ratne filmove možemo ostaviti po strani, to su filmovi drugačijeg izraza i drugačije namene, pa i govore o drugačijim stvarima. Problem je u tome što je linearan i što po tome podseća na televizijski film. Kada pogledamo ko je glavni producent (BBC) i čime se reditelj do ovog filma bavio (režijom televizijskih filmova i serija), onda ne treba da čudi ni takav utisak o filmu. Takav kakav je, Testament of Youth bi odlično funkcionisao kao dvodelna ili trodelna mini-serija, mada je sasvim gledljiv i kao TV film. Samo ne očekujte uzbuđenja, spektakl i preteranu inovativnost. Ovo je delo pouzdanih rutinera koje ćemo možda pamtiti samo po ostvarenju Alicie Vikander.

No comments:

Post a Comment