4.11.15

Dark Was The Night

2014.
režija: Jack Heller
scenario: Tyler Hisel
uloge: Kevin Durand, Lukas Haas, Nick Damici, Heath Freeman, Bianca Kajlich, Sabina Gadecki

Molim vas da pređete preko naslova. Osim što je pleonastičan (noć je, jebiga, mračna sama po sebi), još je i kliše iz nekog drugog tipa filma. Ne, u ovom slučaju to nije uvod u noir i misteriju, nego jedan pravi pravcati horor, i to efikasniji, ne nužno strašniji, ali atmosferičniji od većine toga što se nudi na tržištu u poslednje vreme.
Prolog je smešten duboko u šumi, u okruženju drvoseča. Predradnik upozorava grupu koja je zaostala da se vrati, ili će ih u suprotnom zaključati preko vikenda. Naravno, odlazi po njih i ima šta da vidi: raskomadana tela. Pre nego što uspe da pobegne, i njega stigne ista sudbina. A mi se selimo 90 milja južno u gradić...
Prolog je generički, kao što je i gradić u američkoj ruralnoj pripizdini generički “setting”. Lokalnom farmeru – drkošu je nestao konj i to je otprilike zadatak lokalnom šerifu Paulu (Durand) i njegovom novom zameniku, doseljeniku iz New Yorka, Donnyju (Haas). Znamo već, a i desaturirana fotografija govori u prilog tome, ovakvi gradići su idilični samo na fotografijama, a pored uobičajenih čisto ljudskih gadosti, nešto strašno vreba i iz šume.
Ne želim biti bezobrazan, ali ono što Dark Was The Night izdvaja iz mase loših horora svakako nije potrošena priča, pa ni tajanstveni monstrum, niti “jump scare” momenti u drugoj polovini filma, niti obračun u crkvi. Twist na kraju nije loš, ali nije ni nov ni neviđen. Ono što ga izdiže iznad kljakave konkurencije su vrlo odmeren tempo i likovi koji kao da su iz nekog drugog filma. To se pre svega odnosi na depresivnog šerifa, njegov odnos sa ženom (Kajlich) i sinom, te njegovu ličnu tragediju koju nosi sa sobom, i na zamenika koji se sa svojim demonima doselio iz grada i lokalnom stanovništvu još uvek ne uliva poverenje. Ovakve likove smo navikli da gledamo u trilerima i noir-misterijama, a i ovde je naša pažnja više uprta na njih nego na razvoj događaja sa monstrumom iz šume.
Sve to bi bilo više nego problematično da gluma nije stabilna kao što je to slučaj. Kevin Durand, čija je televizijska karijera u usponu ove godine, je briljantan kao depresivni šerif, a Lukas Haas je više nego pouzdan partner kao Donny. Haasov slučaj je posebno zanimljiv jer, iako je dobar glumac, verovatno nikad neće prebaciti preko toga da je kao klinac igrao u sjajnom filmu Witness. Glumačku ekipu upotpunjuje i televizijska glumica Bianca Kajlich u veoma pristojnoj i odmerenoj epizodi, kao i Nick Damici, faca na američkoj nezavisnoj horor sceni, scenarista i stalni saradnik Jima Micklea.

Dark Was The Night ima moju laganu preporuku za ljubitelje žanra, i to zbog onih ne-žanrovskih stvari. Ovo je živi dokaz da se i potrošena formula može učiniti gledljivom kad se povede računa o detaljima. A likovi su osnovna stvar i njihova životnost popravlja utisak o svakom filmu.

No comments:

Post a Comment