17.11.15

What We Did on Our Holiday

2014.
scenario i režija: Andy Hamilton, Guy Jenkin
uloge: Rosamund Pike, David Tennant, Billy Connolly, Ben Miller, Amelia Bullmore, Emilia Jones, Bobby Smalldridge, Harriet Turnbull, Lewis Davie

Jedan od razloga zašto mi je svaki kraj leta bio mrzak je i to što me je u (osnovnoj) školi kao jedan od prvih zadataka čekao uvek isti retardirani sastav na temu “Kako sam proveo raspust”. Da se ne lažemo, mrzeo sam to i posle zimskog raspusta, ali mi je posle letnjeg to posebno teško padalo jer sam dva meseca jebeno radio što sam hteo i odmarao mozak od takvih gluposti.
Iskreno, žao mi je što se nisam setio i/ili što nisam imao prilike, odnosno mogućnosti da u jednom od tih sastava uvalim nešto nalik na fabulu ovog filma. Kad si klinac ne kapiraš baš elaboriranu zajebanciju i “gonzo” pristup i nemaš hrabrosti da to isfuraš. Ponekad lupiš nešto, pa to nekome bude slatko, ali uglavnom si glup i buđav, naročito kada se trudiš i sebi zvučiš tako cool. Nemojte mi sada izvlačiti “Jesen na Cetinju” ili onog srednjoškolca iz Bjelovara koji piše o Jesenjinu, Harisu Džinoviću i Jordanovom povratku u košarku, to su sa razlogom zezalice koje kruže internetom, a usput je upitno koliko imaju veze sa istinom.
Britanci su majstori za komediju i What We Did on Our Holiday je živi dokaz za to, od prve sekunde filma koja najavljuje “sitcom”, preko veštog provlačenja opštepoznatih “važnih životnih lekcija” do “feel-good” kraja. Sve to je smešteno u tipičan kontekst proširene disfunkcionalne familije, ali je svejedno izvedeno u maničnom tempu i pravo ga je zadovoljstvo gledati. Britanci takve stvari bez problema isfuravaju u serijama (The Worst Week of My Life mi pada na pamet, naročito prva sezona) i autori filma Andy Hamilton i Guy Jenkin stoje iza jedne takve serije pod nazivom Outnumbered. Potpuno druga priča je izvesti tranziciju “sitcoma” iz serije na film. To se već ređe dešava.
Film počinje kada roditelji koji su u lošim odnosima i skloni svađi, Abi (Pike) i Doug (Tennant) pokušavaju da utrpaju svoje troje dece u auto i krenu put Škotske na proslavu 75-og rođendana Dougovog oca. Najstarija Lottie (Jones) je osetljiva i sve živo piše u sveščicu – zapažanja, laži kojih se mora držati itd. Mickey (Smalldridge) je hiperaktivan i napaljen na Vikinge, a najmlađa Jess (Turnbull) ima kamenje za prijatelje, što može biti slučaj za psihijatra ili, kako Abi predlaže, za geologa. Dobar štos odmah na početku.
Elem, oni posle peripetija uspevaju da stignu u Škotsku dan kasnije od planiranog. Pomenuti rođendan nije intimno druženje, već pompezna fešta koju organizuje Dougov iritantno uspešni uštogljeni brat Gavin (Miller) uz pomoć svoje manično-depresivne žene Margaret (Bullmore), dok je njihov sin tinejdžer Kenneth (Davie), očekivano, na sedmom nebu. Oca Gordieja (Connolly) za celu tu priču boli dupe, zapravo mu ide na živce, on bi radije pecao i družio se sa klincima. Potpuna pizdarija nastaje kada deda povede klince na plažu i tamo umre, prethodno im poverivši da želi vikinšku sahranu, kako se ostali ne bi svađali i od toga pravili cirkus. Kada klinci ispoštuju tu želju, nastaje pičvajz nemerljivih razmera...

Kada bi se ubacilo još malo materijala, a sve podelilo na epizodice od po pola sata, What We Did on Our Holiday bi bila sjajno zabavna mini-serija. Odlično je to što funkcioniše i kao film, bez obzira na to što očekivano pada u tempu u sredini i što zahteva nemali odmak od realnosti. Glumci su raspoloženi, posebno Rosamund Pike iz perioda pre nego što se isfurala sa Gone Girl kao lajava Abi, David Tennant kao blentavi Doug i Billy Connolly kao opušteni starac Gordie. Scenarističko-rediteljski dvojac Hamilton/Jenkin očito zna u kom pravcu ih vodi i u kom pravcu priča treba ići, pa je What We Did on Our Holiday jedno sasvim fino filmsko iskustvo, ništa spektakularno, ali svakako ugodno.

No comments:

Post a Comment