12.11.15

Unexpected

2015.
režija: Kris Swanberg
scenario: Kris Swanberg, Megan Mercier
uloge: Cobie Smulders, Gail Bean, Anders Holm, Elizabeth McGovern

Kako još uvek nemam dece, mogu se samo potruditit i što poštenije preneti tuđe zaključke i iskustva na ovu temu. Prvo, ne postoji idealno vreme za dobiti dete. Kako god mi postavili stvari, dete znači promenu na koju možda nismo spremni, ili makar nismo uzeli sve faktore u obzir. Drugo, bili mi “pro-life” ili “pro-choice”, briga oko deteta svakako počinje pre rođenja, od banalnih stvari poput kupovine odeće i pelena ili izbora i preuređivanja stambenog prostora, pa do svakako ozbiljnijih psiho-fizičkih priprema na prinovu.
Unexpected, novi film Kris Swanberg, žene i povremene glumice kod plodnog “mumblecore” autora Joea Swanberga, govori upravo o tome, i to jedan novi, rekao bih čak najbolji mogući način. Suprotno od onoga što možemo pomisliti na osnovu postera, Unexpected sa svojim veoma životnim likovima u veoma životnim situacijama savršeno funkcioniše kao studija slučaja, a ne kao toliko puta viđena ljigavo-melodramatična ili usiljeno-komična matrica.
Mada, osnovna situacija je manje verovatna: naše dve junakinje, Sam (Smulders) i Jasmine (Bean) su zatrudnele skoro istovremeno, iako su njihove životne prilike čista suprotnost. Sam je tridesetogodišnja srednjoškolska profesorka u školi u sirotinjskom kvartu kojoj preti zatvaranje. Ona živi sa svojim dečkom Johnom (Holm) i njihova finansijska situacija je dovoljno pristojna da ona napusti posao i brine se o detetu i kući, a uvek se mogu obratiti na pomoć njenoj majci (McGovern) koja je možda malo uštogljena i ima staromodna očekivanja, i sa kojom Sam ima hladnjikav, distantan odnos, ali će buduća baka svakako voleti svoje prvo unuče. Ipak, Sam paniči, jer, kao što rekoh, na neke stvari se ne možeš pripremiti.
Sa druge strane, imamo Jasmine, maturantkinju u istoj školi, čija je familija na socijalnoj pomoći i čiji dečko očito nije dovoljno odrastao da bi bio otac. Jasmine je jedna od boljih učenica i trudnoća i briga o detetu joj mogu poremetiti planove za dalje obrazovanje i njen primerni cilj je da te dve životne okolnosti nekako uklopiti. U kući punoj ljubavi i uz korisne savete starije i valjda iskusnije profesorke Sam, čini se da bi to bilo moguće.
Prijateljstvo između njih dve bi verovatno bilo nemoguće u bilo kojoj drugoj situaciji, ali trudnoća i imanje dece menjaju perspektivu, i kako nas drugi gledaju i kako sami sebe gledamo. Funkcionalni odnosi tipa profesor – učenik tu postaju sekundarni. Nije to jedino što razdvaja njihove svetove, tu su još i demografske i socijalne kategorije rase, klase i starosti, ali ono što ih spaja ipak ostaje u fokusu. Rekoh već, ovo nije ni “Hallmark” drama, ni komedija, iako se autorica Kris Swanberg vrlo vešto poigrava sa našim očekivanjima i zbog toga je Unexpected jedan sasvim solidan film.
Zanimljiva postavka stvari i inteligentno složena priča su svakako važni elementi svakog filma, ali dosta toga zavisi i od izvedbe, pre svega od režije i glume. U ovom slučaju režija je skoro pa idealna, lake, distinktivno ženske ruke, ton filma sjajno pogođen, a trajanje od manje od 90 minuta sjajno iskorišteno. I na planu glume Unexpected je na nivou. Anders Holm i Elizabeth McGovern sjajno popunjavaju svoje epizode i omogućavaju Cobie Smulders da zablista, a ono to čini. Izgleda da je njena tranzicija sa televizije (uloga Robin u How I Met Your Mother) na film glatka, bilo da se radi o ulogama u nezavisnim filmovima skromnijih budžeta, kao što je to ovde slučaj, ili epizodama u “blockbusterima” iz Marvelovog univerzuma. Ovde se vidi taj lagani odjek njene najpoznatije uloge, ali nikako nije reč o reciklaži. Gail Bean se možda pokaže kao otkrovenje ovog filma. Mlada glumica je ležerna i prirodna i ima prisustvo na ekranu, i uloga Jasmine joj može lansirati ozbiljnu filmsku karijeru.

Lagana preporuka, dakle. A kad budem imao dece, možda ću moći iz prve ruke reći kako je taj pripremni period izgledao u mojoj kući.

No comments:

Post a Comment